Kommer Anders Ferbe att sitta kvar som IF Metalls ordförande efter 2017 års kongress? Enligt Dagens Arbete är det inte alls självklart. Deras rundringning visar att den just nu mest förordade kandidaten heter Marie Nilsson (i dag vice ordförande i förbundet), som får 16 nomineringar. Dessutom vill mer än hälften av IF Metalls 37 avdelningar ha en ny förbundsordförande.

– Det är dags för en kvinnlig ledare. Hon är intelligent, lösningsorienterad, konstruktiv. Hon borde ha alla goda förutsättningar för att bli en bra förbundsordförande, säger Jimmy Faltin, Norra Västerbotten, avdelning 3 till Dagens Arbete.

LÄS OCKSÅ Marie Nilsson brinner för organisering

Men några avdelningar är osäkra eller hemliga och nu måste valberedningen hitta den kandidat som kan få maximalt stöd.

Bland andra nominerade kandidater finns sittande Anders Ferbe och nuvarande avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metall:s kongress hålls den 19–22 maj i Göteborg nästa år.