LÄS OCKSÅ Så är du ledig 2017 – Arbetet reder ut halvdag före röd dag

Mörkt, tråkigt och bara en massa arbetsdagar staplade på varandra utan en enda extra helgdag i sikte förrän till påsk. Nu är de trötta oxveckorna här.

Veckorna efter jul- och nyår kallades oxveckor redan i det gamla bondesamhället. Uttrycket syftar på att man får slita som en oxe. Och även om det i dag kanske inte är så fysiskt slitsamt under dessa veckor upplever ändå många att det är tungrott och blir ovanligt trötta.

Nyckeln till att orka med är att se till att vara ute i dagsljus så ofta det går.

– För dem som arbetar på dagarna handlar det om att komma ut på lunchen eller ta fikarasten utomhus. Om man bara kan få en halvtimmes dagsljus är det mycket värt, säger Kerstin Jerdin, legitimerad psykolog och fil doktor och jobbar vid Stressmottagningen i Stockholm.

Ett sätt att optimera sitt ljusintag är att fundera på om man är en morgon- eller kvällsmänniska.

– Vi behöver gå emot våra mönster. Morgonmänniskan ska helst försöka få sitt ljus senare på dagen för att kunna hålla sig vaken lite längre på kvällen. Och för kvällsmänniskan gör utevistelse tidigt på dagen mest nytta och gör det lättare att somna i tid på kvällen, säger Kerstin Jerdin.

Ljuset ställer klokan

• Dagsljuset ställer vår kroppsklocka.

• Den som vill somna tidigare på kvällen ska försöka få dagsljus på sig före lunchtid.

• För att vara vaken längre på kvällen ska dagsljuset avnjutas senare på eftermiddagen.

• Kroppsklockan mår bäst av regelbundenhet. Att lägga sig eller främst stiga upp samma tid (plus/minus en timme) hjälper kroppsklockan.

Källa: Stressforskningsinstitutet