STOCKHOLM 2015-01-05 Coca-Colas produktionsanl‰ggning i Jordbro har genom ett framgÂngsrikt j‰mst‰lldhetsarbete fÂtt Industrins j‰mst‰lldhetspris 2015. Pallar med Coca-Colaflaskor p lagret. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040.

Foto: Anders Wiklund/TT

ARBETET DEBATT/REPLIK. Svensk industri har svagare utveckling än andra länder. Det skriver Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna i en replik till Facken inom Industrin.

LÄS OCKSÅ Facken inom industrin: svensk industri har ett bra läge

I sin replik fokuserar Facken inom industrin på förra årets relativt starka utveckling. Tyvärr är den långsiktiga trenden en annan och 2015-års puckel är redan passerad.

Trenden är dock tydlig: 120 000 förlorade industrijobb på tio år och en svag produktivitetsutveckling, samtidigt har  arbetskraftskostnaderna stigit mer än i våra konkurrentländer.

LÄS OCKSÅ ”Hota inte konkurrenskraften, LO” – Svenskt Näringsliv

Perspektivet på svensk industris utveckling måste vara långsiktigt. Vi har haft en betydligt svagare utveckling än andra länder under lång tid. Avtalsförhandlingarna behöver fokusera på hur vi stärker konkurrenskraften och skapar förutsättningar för en positiv industriell utveckling med fler arbetstillfällen som följd. Den uppgiften måste vi ta på allvar.

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen
Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna