Jag hälsar som hastigast på Elaine Eksvärd (i veckan utsedd till ”årets viktigaste mama”) när hon går förbi under min intervju med en av hennes vänner. ”Tänk att jag satt där och grät”, säger hon om uppträdanden under Bokmässan. Den här dagen ska hon intervjuas i sin yrkesroll som retoriker, i september handlade det om boken Medan han lever, om sin pappa och hur han utnyttjade henne sexuellt under uppväxten.

Elaine Eksvärd läser själv sin berättelse, och när jag efteråt lyssnar på den kryper den in under skinnet. Hur förvriden kan en uppväxt bli?

Hennes stabila röst tar oss genom barndomen och en rättegång i nutiden och när den någon gång nästan brister påminns lyssnaren om det viktiga temat: Att höja rösten mot sexuella utnyttjanden. Ett utmärkt exempel på när ljudboken ger något extra. Läs mer om ljudböcker här.