G÷TEBORG 2015-12-22 V‰rldens stˆrsta containerfartyg MSC Maya i Gˆteborgs Hamn p sin jungfrutur under tisdagen. Foto: Adam Ihse / TT / Kod 9200

Foto: Adam Ihse/TT

Förhandlingarna pågick in i det sista utan att parterna lyckades hitta någon lösning. Nu går Hamnarbetarförbundet ut i strejk vid containerhamnen i Göteborg.

LÄS OCKSÅ Strejkhot i Göteborgs hamn

– Vi ville inte hamna i den här situationen. Och vi hade inte gjort det om vi haft något annat val. Vi tycker inte våra krav är orimliga på något sätt, säger förbundets avdelningsordförande Peter Annerback till TT.

Svenska Hamnarbetarförbundet har inget kollektivavtal med Sveriges Hamnar trots att man organiserar merparten av hamnarbetarna. Därmed är man heller inte bundet av fredsplikten. Kraven som förbundet nu ställt handlar bland annat om bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

– Vi har haft så många utestående frågor som prioriterats bort och hamnat i papperskorgen. Nu har vi kokat ned det till något vi är beredda att slåss för, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Enligt Joakim Ärlund, vd på Sveriges Hamnar kommer strejken, som inleddes kl 14 på tisdagen och ska pågå till 23.00 på fredag, att få stora konsekvenser eftersom omkring 50 procent av containertrafiken i Sverige går via APM Terminals i Göteborg.

– APM:s kapacitet kommer att gå ned till runt 20-30 procent av normal nivå. Det är många företag som har komponenter som måste i hamn, så att det kommer att ha en stor påverkan, säger han.

– Det här är en olycklig situation. Att ett företag som följer all arbetsrättslig lagstiftning ändå hamnar i en situation där man utsätts för en sån här strejk beror enligt vår uppfattning på en orimlig lucka i lagstiftningen, säger Joakim Ärlund.

Strejken kommer att genomföras ”punktvis” i olika intervaller, enligt Hamnarbetarförbundet.

– Det blir rejäla stopp och störningar. Det är inte meningen att vi ska stänga ned all verksamhet men vi har kommit dit där det inte finns några andra vägar än att höja prislappen för företagets personalpolitik, säger Erik Helgeson.