Enligt SVT kommer regeringens välfärdsutredning att föreslå ett tak för vinstuttag ur välfärden på sju procent på insatt kapital. Men glöm för ett ögonblick nivån sju procent. Se i stället på resten av begränsningen, det vill säga att vinsten endast ska få tas ut på insatt kapital.

LÄS OCKSÅ Ledare: Vinstintressen roten till det onda i LSS

Det är här sprängstoffet ligger. Det är här all strid kommer att stå. Om det verkligen stämmer att privat drivna skolor, vårdcentraler och äldreboenden bara ska få ta ut vinst på den summa företagen själva har investerat kommer Svenskt Näringsliv och Almega att tillsammans med Moderaterna att bli fullständigt furiösa. Det skulle nämligen rycka undan grunden för dagens extremt lukrativa verksamhet. (Och naturligtvis skulle de få medhåll av övriga Allianspartier och de lättmutade Sverigedemokraterna).

Det speciella och helt igenom unika med den svenska vinst i välfärden-modellen är nämligen att välfärdsföretagen kan ta ut gigantiska skattefinansierade vinster utan att satsa en enda krona själva.

Dagens scenario åskådliggörs av följande exempel: Några privat drivna skolor, till exempel i Wallenbergägda skolkoncernen Academedia, får 50 miljoner av svenskarnas skattepengar för att driva skolorna. Academedia väljer att i stället sparka några lärare, slopa gymnastiken och ge knäckebröd i stället för lunch och vips har de fått ned kostnaden till 47 miljoner kronor. De tre miljoner som blir över kallar nu Academedia för vinst och placerar i sitt moderbolag eller anlägger golfbanor för.

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

De har själva inte investerat ett öre. De har fått 50 miljoner kronor av våra skatter och det enda de själva har presterat är att skära ned i verksamheten. Det är detta tillvägagångssätt som är välfärdsbolagens hela koncept.

Utan denna möjlighet att förvandla skattepengar till vinst, genom att till exempel pressa ned löner och sparka personal, finns ingen möjlighet att göra de extrema övervinster som välfärdsbolagen tar ut i dag.

Dagens situation kan alltså i praktiken jämföras med att välfärdsföretagens ägare kommer hem till dig, tar fram din plånbok, tar några tusenlappar och går därifrån. Epitetet ”fri dragningsrätt på svenskarnas skatter” är alltså inte något vulgärt påhopp i vinstdebatten. Det är ren fakta.

Det här är naturligtvis ett absurt system. Och det är också skälet till att inget annat land på denna jord har detta system, förutom Sverige.

För LO-anslutna råder det ingen tvekan om att systemets baksidor är gigantiska. Dels är lönerna hos vinstdrivna välfärdsbolag lägre än hos offentligt drivna eftersom de privata utförarna kan ta ut större vinster ju mer de sänker lönerna, dels försvinner en stor del av LO-anslutnas skattepengar ned i företagsägarnas fickor utan att ha givit det minsta lilla uns av vare sig kvalitet eller välfärd tillbaka.

Och dels försämras vård, skola och omsorg allra mest för lågavlönade som inte kan köpa egna sjukförsäkringar eller följa med i det fria skolvalet.

Men om ryktena stämmer gör alltså utredningens förslag denna fria dragningsrätt omöjlig. I stället måste bolagen själva investera i verksamheten för att få ta ut vinst. Minsta investering är bolagets aktiekapital på 50 000 kronor. 7 procent plus statslåneräntan på 50 000 ger 3 675 kronor. I exemplet ovan skulle Academica alltså få ta ut 3 675 kronor i stället för 3 miljoner kronor i vinst, en nog så kraftig sänkning.

Naturligtvis skulle välfärdsföretagen göra allt för blåsa upp sina investeringar, till exempel genom att räkna in kostnader de haft innan skattepengarna börjat trilla in eller kostnader för de laptops och gymkort som skolföretagen mutar eleverna med för att få dem att välja just den egna skolan. Men möjligheterna att dribbla med bokföringen är begränsad om vinstbegränsning uttryckligen beskrivs som andel av investerat eget kapital.

Det är självklart att Wallenbergsfärens Academedia och deras stödtrupper i Almega och Moderaterna blir fullständigt galna över ett sådant förslag. Men de sju procenten då? Är det inte väl högt i vilket fall, även om det – vilket vi ännu inte säkert vet – blir på insatt eget kapital?

Jo, sju procents avkastning innebär en marknadsmässig vinst. Välfärdsbranschen har då förvandlats till en marknad bland andra, en köp- och säljverksamhet där företagens huvudintresse fortfarande är vinst. Med den skillnaden att en vinst på sju procent alltid är mer eller mindre garanterad.

Det rimmar illa med våra lagtexter om en likvärdig skola, vård och omsorg till hög kvalitet för alla medborgare, där vinstmaximeringen slår hårdast mot LO-anslutna och låginkomsttagare.

Så fort utredningen har presenterats på tisdag kommer en massiv propagandadrive att inleddas från arbetsgivarna, från Alliansen och från de lättmutade Sverigedemokraterna, med syftet att med alla medel stoppa utredningens förslag och försvara rätten att genom nedskärningar förvandla skatter till vinst.

För svensk ekonomi och för de LO-anslutna är det dock mycket viktigt att en gång för alla stampa ut vinstintresset ur offentlig sektor. För en socialdemokratiskt styrd regering borde det inte finnas ett uns av tvekan.