max-2015-christoffer

Christoffer Bergfors. Foto: Max

De närmaste åren ska hamburgerkedjan Max expandera och behöver anställa 750 personer. De allra flesta unga.

LÄS OCKSÅ Max till sina anställda: Katastrof om de röda vinner valet

Rekryteringskampanjen drar igång bara några månader efter det att de sista resterna av lägre arbetsgivaravgifter för unga försvunnit. Därmed uppfyllde regeringen ett av sina vallöften.

Samma sänkta arbetsgivaravgifter var före valet en garant för att unga skulle kunna få jobb i restaurangbranschen. Organisationen Visita menade att det skulle leda till tusentals förlorade arbetstillfällen när den nya regeringen sedan valde att ta bort subventionen. Max ledning varnade i internt brev de anställda för konsekvenserna om de rödgröna skulle vinna valet.

Det vore ”en fullständig katastrof” som det stod i brevet. Men nu nyanställer företaget i stället.

– Den här expansionen har inget med den saken att göra. Vi har haft stora framgångar med nya produkter och räknar med att öppna tiotalet nya restauranger varje år under de närmaste tre åren, säger emellertid Max Sverigechef Christoffer Bergfors.

De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga var den förra alliansregeringens paradnummer för att skapa jobb åt unga. Men sammanlagt gav det knappt tiotusen arbetstillfällen till en kostnad av över en miljon per jobb. Och sedan i somras är arbetsgivaravgiften tillbaks. Några jobb tycks inte ha försvunnit, restaurangbranschen växer och Max genomför sin största rekryteringskampanj någonsin.

– Hade vi haft den lägre avgiften kvar hade vi också kunnat vara fler anställda, men rekryteringen bygger på vår fortsatta expansion, säger Christoffer Bergfors.

Bara i år räknar bolaget med att behöva nyanställa 140 personer. Hälften är helt nya jobb, resten är anställningar för att fylla luckor när folk byter jobb.

– Hamburgerbranschen är ju ett genomgångsjobb för många och en inkörsport till arbetslivet. Det är bra att kunna visa upp ett cv med erfarenhet från hamburgerbranschen som kräver stresståliga lagspelare, säger Christoffer Bergfors.