LÄS OCKSÅ ”Luktar diskriminering hos Joe & The Juice”

I två år har Sammy Einstein varit HR-chef i Sverige för Joe & The Juice. I fjol anordnade företaget en sommarfest på nattklubben Collage i Stockholm. Sammy Einstein valde att sprida inbjudan till festen via Facebook med uppmaningen: ”Lås in era döttrar den 6:e juni!”.

Vad menade du med det?
– Det vet jag inte, om jag ska vara ärlig. Du har varit inne på Facebook och snokat, härligt, svarar han på telefon.

I sociala medier jobbar företaget stenhårt för att etablera en bild av ett ungt, hippt företag där det jobbar många unga flirtiga män. ”Du köper inte en produkt utan en upplevelse”, står det i en intern rapport om deras arbete på sociala medier.

Joe & The Juice gör därför allt för sticka ut, inte bara med sina drinkar med namn som ”Sex me up” och ”Pick me up”. Det är atmosfären som säljer. På företagets Facebook-sida finns många exempel på hur viktigt utseendet är – både för anställda och gäster. Det ska vara hippt och urbant. I Göteborg har anställda på företaget en egen Facebookgrupp för personalen som jobbar på avenyn, där de anställda uppmanas att skriva om snygga tjejer, bra kaffe och byten av arbetspass.

En modell i New York tackas för att hon poserar inne på en av juicebarerna. I Singapore ska kunder lockas av en bild med snygg kvinna klädd i brudkläder och som håller tre hundar i koppel med budskapet ”Ner, pojke!”. Machokulturen på företaget är också omskriven i dansk press. En dansk kund som var inne på juicebaren med sina två döttrar tog illa vid sig av personalens samtal om hur de skulle passa på att gå ut och ragga då flickvännen rest bort och att det bara var att släcka lampan om tjejen man fick med sig hem var ”ful”.

Marie Alani, expert på företagskultur och författare till boken Lycklig lönsamhet, menar att företagets kommunikation inte är hållbar på lång sikt.

– När man ser på andra företag som haft liknande image, till exempel Abercrombie & Fitch och American Apparel, har de behövt backa och tänka om hela sin strategi för att deras målgrupp började kritisera dem öppet. Jag tänker att Joe & The Juice har samma målgrupp och visst, det går att skapa en hajp, men på lång sikt tror jag att humanistiska värderingar vinner.

I över ett års tid har Hotell- och restaurangfacket, HRF, försökt sluta kollektivavtal med företaget som än så länge inte har något. Fackförbundets avtalssekreterare Per Persson har haft flera möten med Joe & The Juice vd och Sverigechef. En av de första frågorna han ställde var varför det mest är unga killar som anställs.

– De drog bara på munnen då. Men jag antar att det är deras grej. De vill ingå i en ungdomskultur. De vill anställa personligheter. Ju mer man sticker ut, desto bättre är det.

Att ett företag så envetet väljer att anlita unga snygga killar förvånar Per Persson.

– Jag har aldrig varit med om något liknande förr. I alla fall inte lika utstuderat som hos Joe & The Juice. Som jag ser det handlar deras rekrytering om att hitta folk med rätt utseende.

Metoden företaget använder vid rekrytering är att anordna olika castings. De sökande får visa upp sig och göra något framför arbetsgivaren.

– Jag tycker att det är ett sätt att anställa som inte visar någon större respekt för kunskaper och erfarenheter. Det blir väldigt ytligt, säger Per Persson.

Marie Alani, expert på företagskultur, instämmer:

– När de pratar om rekrytering säger de att de inte aktivt väljer bort kvinnor. Men däremot är all kommunikation väldigt ensidig och då kan man undra vad det attraherar för ansökningar.

Linda Flood