Övre raden från vänster: Jenny Wrangborg, Kristian Lundberg, Elsie Johansson, Bodil Jönsson, Victor Estby och Jan-Ewert Strömbäck. Undre raden från vänster: Sara Teleman, Anneli Jordahl, Negra Efendic, Eva-Lotta Hultén, Charlotte Qvandt och Petra Mölstad.

Övre raden från vänster: Jenny Wrangborg, Kristian Lundberg, Elsie Johansson, Bodil Jönsson, Victor Estby och Jan-Ewert Strömbäck. Undre raden från vänster: Sara Teleman, Anneli Jordahl, Negra Efendic, Eva-Lotta Hultén, Charlotte Qvandt och Petra Mölstad.

Under bokmässan 2016 samtalade Arbetets kulturredaktör Charlotta Kåks Röshammar och biträdande kulturredaktör Vesna Prekopic med författare, poeter och redaktörer. Här har vi samlat samtliga samtal. Lyssna på alla igen, eller upptäck dem för första gången. Trevlig lyssning!

Eva-Lotta Hultén

Skulle idrott vara förbrödrande? Knappast, om du frågar författaren och kulturskribenten Eva-Lotta Hultén. I boken Klara färdiga gå! En bok om konkurrism spräcker hon floskler och förklarar varför samarbete – inte tävling – utvecklar samhället. I samtal med Arbetets kulturredaktör Charlotta Kåks Röshammar.

Charlotte Qvandt och Petra Mölstad

Å nej! En klack som fastnar, en sladd som går av och en journalist som krampaktigt får hålla ihop sladdstumpar – där har ni förutsättningarna för följande samtal. Vi ber om ursäkt för ljudkvaliteten på inslaget, men håll ut: Bara man tar sig in i dikten kommer den ta sig in i dig, som poeten Charlotte Qvandt säger. Tillsammans med författaren Anna Jörgensdotter är hon redaktör för poesisamlingen Om detta sjunger vi inte ensamma. Arbetets biträdande kulturredaktör Vesna Prekopic samtalar med Charlotte Qvandt och poeten Petra Mölnstad. Charlotte framför också sin dikt ”Vi kan vara hav” och Petra Mölstad läser ur ”Ordningen”.

Elsie Johansson

Hon har blivit hopblandad med romanfiguren Nancy, från älskade trilogin. Nu skriver hon sin egen historia i Riktiga Elsie, där klass är ett framträdande tema. Här berättar Elsie Johansson om sitt liv, sin mormor, bror, ex-maken och nuvarande ”underbara” livskamraten. I samtal med Arbetets kulturredaktör Charlotta Kåks Röshammar. Läs också en intervju med Johansson här.

Bodil Jönsson

Alla har fått arbetet på hjärnan – som en religion. – Vi har inte särskilt mycket hjälp av vare sig politiken, arbetsgivarna eller fackföreningarna, säger författaren Bodil Jönsson som i sin bok Tio tankar om arbeteslår ett slag för ”lagomarbete”, medborgarlön och mänsklig tillväxt. I samtal med Arbetets biträdande kulturredaktör Vesna Prekopic. Läs också en intervju med Jönsson här.

Kristian Lundberg

Författaren Kristian Lundberg avslöjar vad han egentligen tyckte om filmen Yarden. Och varför han ger ut två biografiska böcker samtidigt, Dagar bland skuggor, träd och vatten (Wahlström & Widstrand) och Gud är inte ett främmande namn (Libris). I ett samtal med Arbetets biträdande kulturredaktör Vesna Prekopic.

Negra Efendic

Det var lockande, men inte självklart, att hon skulle skriva sin berättelse. Att minnas flykten från Jugoslavien, livet i Sverige och så göra resan tillbaka var plågsamt. ”Jag stängde in mig nio timmar varje dag”, berättar journalisten Negra Efendic om arbetet med Jag var precis som du, i samtal med Arbetets biträdande kulturredaktör Vesna Preokpic.

Anneli Jordahl

En stor del av litteraturen handlar om bildade medelklassmänniskor. Men kan de något om arbetsmiljö? Anneli Jordahl lyfter fram den bildade arbetarklassen och i hennes roman Som Hundarna i Lafayette Parktampas huvudpersonen Jeanette med såväl arbetardöden i Sverige som dödsskjutningarna av svarta i USA. Arbetets kulturredaktör Charlotta Kåks Röshammar intervjuar.

Jan-Ewert Strömbäck och Sara Teleman

Författarna Jan-Ewert Strömbäck och Sara Teleman skriver lättillgänglig kamplitteratur i böckerna Upp till kamp – Historien om första maj i Sverige och USA och Rösträtt för kvinnor. Här samtalar de med Arbetets biträdande kulturredaktör Vesna Prekopic

Victor Estby och Jenny Wrangborg

I antologin Efter oss har föreningen Arbetarskrivare samlat närmare 40 skribenter. Redaktör Victor Estby och poeten Jenny Wrangborg berättar varför i ett samtal med Arbetets kulturredaktör Charlotta Kåks Röshammar under Bokmässan i Göteborg.

Vesna Prekopic