SMÅBARNSLIV & ARBETE DEL 4. 

22:15 

Säger god natt till maken och går och lägger mig vid spjälsängen i gästrummet. Tanken var ett en av oss skulle sova i gästrummet så länge bebisen behövde nattmatas, men där har vi blivit kvar. Fyraåringen som kommer upp varje natt väcker bebisen annars och tvärt om. Varannan natt sover jag i den hårda gästsängen bredvid bebisen som nu fyllt ett år, medan maken ligger i den sköna dubbelsängen med en fyraåring tätt intill som sparkar, fryser, gråter och vill ha vatten med ojämna mellanrum. Nästa natt byter vi.

Experten: Det första rådet är att försöka få ordning på barnens sömn. Det finns olika metoder som kan hjälpa dem att sova bättre och som föräldrar kan få hjälp med. För föräldern är det oftast bättre att inte sova i samma rum som barnet och om man är två föräldrar kan man ju ta varannan natt. Då får föräldrarna i alla fall sova varannan natt, och en natts dålig sömn tar man igen, säger sömnforskare Helena Schiller på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

22:30 

Inser att jag inte har några extranappar. Upp igen och ut i vardagsrummet för att rota fram några under soffan och bland leksakerna. Hittar tre. Lägger mig igen.

Experten: Försök göra klart allt inför sänggåendet så att du inte ligger och funderar över vad du kan ha glömt och sedan får gå upp. Allt funderande håller dig vaken.

23:00 

Kommer inte till ro. Funderar på dagisköer. Vet att jag inte borde, men tar fram mobilen och surfar in på kommunens hemsida. Ser ett mejl om rea på barnbutiken på nätet. Kollar priser och recensioner på sulkys, samt jämför med begagnade på Blocket.

Experten: Inga mobiler i sovrummet. Mobilen aktiverar hjärnan och det blå ljuset ökar vakenheten, så det är både mentalt och biologiskt en dålig idé. När du lagt barnen är det dags att själv varva ner. Om du ändå kommer på något du vill kolla upp när du ligger i sängen, skriv ner det i ett anteckningsblock och gör det morgonen efter i stället.

23:45 

Inser att jag surfat bort dyrbar sovtid. Lägger ifrån mig mobilen fast jag kommit på tusen saker jag vill kolla upp. Har ont i huvudet. Går upp och tar huvudvärkstablett. Lägger mig. Blundar. Försöker sluta tänka. Sova. Skönt. Sonen gråter till. Ligger blixtstilla och hoppas att det bara var i sömnen. Hör honom sätta sig upp och ljudligt visa att han är vaken. Sätter mig. Ger honom en av napparna. Är glad att jag hämtat dem. Lägger honom och mig själv. Hoppas.

– Mmmmmmmam! Sonen har spottat ut nappen och satt sig igen.
Ger honom nappen och lägger honom igen. Lägger mig.
– Mmmmmmmmam!
Så håller vi på ett tag.

00:20 

Sonen verkar sova. Själv är jag vaken. Hör hur stora pojken kommit upp till sin pappa. Småledsen, vill ha vatten. Tänker att jag ändå har det ganska bra som har en egen säng i natt.

01:00 

Fortfarande vaken. Tar upp mobilen igen. Öppnar spelet Candy crush och rättfärdigar det med att en omgång kanske stoppar tankarna som far runt. Det blir fyra innan sonen vaknar och sätter sig igen. Lägger snabbt ner mobilen så att han inte ska se ljuset. Hoppas att han ska lägga sig. Yes! Det gör han. Själv är jag kissnödig men vågar inte gå upp eftersom jag inte vet om han sover tillräckligt djupt.

Experten: Ligg inte kvar i sängen om du inte kan somna. Gå upp och gör något annat i stället. Mobiler är alltid dåligt i sängen, och mobilspel aktiverar hjärnan och kan vara stressande. Läs en tidning, lös enklare korsord eller gör något annat som inte stressar i några minuter.

02:10 

Nykissad, och slut på liv i Candy crush. Dags att sova. Vrider mig lite. Lyssnar efter sonen och avgör omedvetet om det är någon idé att försöka somna. Det tar tid men jag slumrar till sist in.

04:07 

Vaknar mitt i en dröm. Sonen skriker. Kastar mig upp, kollar klockan på mobilen. Svår tid. I värsta fall är sonen så vaken att han tycker att natten är slut, men inte den här gången. Efter lite mammakontakt och en napp somnar han ganska snabbt igen, själv är jag klarvaken med fullt stresspåslag.

Experten: Gå upp, eller försök varva ner i sängen till exempel med hjälp av avslappnings- eller andningsövningar. Sängen ska vara en plats för vila och sömn inte stress, eller något annat.

04:30 

Har ofrivilligt räknat ut att jag i bästa fall kan få sova 2,5 timmar till, om jag somnar direkt. Kanske får jag då de fyra timmars sömn som är minimum för att fixa dagen hyfsat. Får jag mindre är jag inte bara trött och sur utan också klumpig i rörelserna, gråtmild och extremt trögtänkt. Måste. Somna. Nu.

Expert: Ha inte heller klockor i sovrummet om du vaknar ofta och har svårt att somna om på natten, förutom kanske en väckarklocka där tiden inte syns i mörker. Att räkna timmar skapar bara stress som gör det ännu svårare att somna. Upplevelsen av att fyra timmar är ett minimumbehov stämmer även rent biologiskt. Vi får den mesta av djupsömnen under de första fyra till fem timmarna av sömnen, och under den tiden återhämtar sig kroppen och hjärnan. Sedan behöver vi ändå sova mer, men fyra till fem timmar räcker rent biologiskt om det bara gäller enstaka nätter.

05:50 

– Mmmmmmmam! Mmmmmam!
Jag kollar klockan i smyg. Ligger kvar blickstilla. Kanske lägger han sig igen. Känner ett litet finger som petar på min arm mellan spjälorna. Vill inte vakna. Inte än.
– Dä dä dä dä! Mmmmam, mmmmam! Dä, dä!
Gosetigertrasan landar i mitt ansikte och jag vet att det är kört. Dagen har börjat, det är bara att masa sig upp. Om två timmar börjar jobbet.

Expert: Även om du sovit dåligt och allt känns jobbigt är det inte hela världen att vara trött. Om man accepterar tillfällig trötthet stressar man inte upp sig lika mycket över sömnlösheten och det kan bli lättare att somna nästa natt. Se till att inte kompensera sömnbristen med att överdosera kaffe eller nikotin, för det gör också sömnen sämre nästa natt.

LÄS OCKSÅ Del 3: De har fått ihop livspusslet

LÄS OCKSÅ Del 2: Lång väg tillbaka till arbetet efter barnafödsel

LÄS OCKSÅ Del 1: Svårt att vänta på barnet som aldrig kommer

Sömnexperten Helena Schillers bästa råd

1.Varva ner i god tid för sänggåendet. Sluta tänk på jobb och andra måsten. Stäng av teven.

2.Håll regelbundna sovtider så att dygnsrytmen behålls och det blir tydligt för kroppen när den ska sova och vara vaken. Även om sovmorgnar är frestande bör man låt bli dem om man har sömnproblem.

3.Inga skärmar i sovrummet. Varken mobil, dator eller teve.

4.Låt sängen vara en plats enbart för sömn.

5.Ha svalt och mörkt i sovrummet.

6.Var sparsam med kaffe, nikotin och alkohol. Kaffe har en halveringstid på åtta timmar, och ett glas vin kanske gör dig sömnig, men du vaknar tidigare och sover sämre med alkohol i kroppen.

7.Rör på dig på dagen.

8.Var ute i solljuset på dagen. Det främjar kroppens reglering av sömnhormon.