SMÅBARNSLIV & ARBETE DEL 2. Fyra av fem veckodagar kommer Angelica Ågren hit, till fysioterapeuten Emma Regberg Lundborg i Bromma i västra Stockholm, för att kämpa mot målet: att kunna gå ett normalt steg. Vid deras första möte handlade träningen om att stå på ett avlastande sätt i femton sekunder.

LÄS OCKSÅ Del 1: Svårt att vänta på barnet som aldrig kommer

– Jag var helt slut efter det, säger Angelica Ågren.

– Ja, det var som att du hade kollapsat, bekräftar Emma Regberg Lundborg.

Med på träningen är också fyra månader gamla Alvin och hans pappa Simon Svalsten. Simon är föräldraledig från jobbet som grävmaskinist och Angelica Ågren sjukskriven från dubbelarbetandet i butik och på restaurang. Det har hon varit i nästan ett år nu. Hon fick foglossningen från helvetet och gick under graviditeten på kryckor, tills hon knappt kunde gå alls. Men då fanns stöd och hjälp, med frekventa besök hos barnmorskemottagningen.

Alla utlovade bättring så fort barnet var fött. ”Det är bara att komma igång och promenera”, lät det.

– Jag var jätteorolig den första tiden efter förlossningen. Det blev ju inte bättre. Jag hade jätteont och kunde bara tänka på hur jag skulle klara av någonting efter de första tio dagarna när Simon var hemma. Efter BB fanns ingen hjälp, vårdcentralen ville inte ta i det och barnmorskorna på bvc sjukskriver inte, säger Angelica Ågren.

– När vi gick till barnmorskan under graviditeten tänker man ”wow, vilken service”. Men när barnet är fött är det som att alla skiter i henne. Och det är svårt för mig att förstå, trots att jag har varit med henne hela tiden, hur ont det faktiskt gör, säger Simon Svalsten.

Det hinner gå två månader av Alvins första tid i livet, innan paret via Angelicas moster – som själv jobbar på en barnmorskemottagning – tipsar om att det finns fysioterapeuter som är specialiserade på kvinnor som fött barn.

– Man får på sin höjd tips om närmaste fysioterapeut, vilket är vanskligt för det räcker inte med generella råd, säger Emma Regberg Lundborg.

– Vi är väldigt få som är specialiserade på kvinnors hälsa. Det har inte så hög status bland fysioterapeuter, om man jämför med till exempel idrottsmedicin. Det finns också attityder om att barnafödande ska göra lite ont. Men för många handlar det om att de blir handikappade av smärta. Jag har 60-åriga kvinnor med bäckensmärtor som kommer till mig i dag, som aldrig fått hjälp. Och visst, det är inte farligt men väldigt begränsande. Du måste anpassa hela livet.

Standardtipsen – promenader med barnvagn eller barnet i bärsele – ger hon inte mycket för. Det är för stor belastning för den som är skadad, enligt Emma Regberg Lundborg som tycker att det saknas eftervård för gravida. Däremot växer den privata marknaden med träning för gravida och nyförlösta.

– Nyblivna föräldrar är ju attraktiva för vissa aktörer, det finns massor av personliga tränare som fokuserar på den gruppen. Här måste vi som har avtal med landstinget ta plats. För här blir kvinnors hälsa en klassfråga, hur många har råd att gå till en PT?

Angelica Ågren tar inga promenader. Hon provade att gå till affären 500 meter från lägenheten. Hon fick vända. Barnvagnen får Simon Svalsten dra så cyklar hon bredvid. Annars blir det bil och buss. Men i dag kan hon stå i 15 sekunder utan att bli helt slut.

– Att klara ett jobb är väldigt långt bort, till och med ett vardagsliv. Men vi tar en vecka i taget, säger Emma Regberg Lundborg.