STOCKHOLM 2015-01-05 Reportage p Coca-cola i Jordbro imorgon om fˆretagets framgÂngsrika j‰mst‰lldhetsarbete som resulterat i industrin j‰mst‰lldhetspris 2015. //Best : Arbetet// Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040.

Foto: Anders Wiklund/TT

Huvudskyddsombudet tillika vice klubbordförande på Coca-Colas fabrik i Jordbro har blivit omplacerad, från tekniker till lagerarbetare. Orsaken är hans fackliga arbete, enligt Livs som nu stämmer bolaget till Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

LÄS OCKSÅ Tog fajten – fick sparken

Fackförbundet Livs ser ”mycket allvarligt” på omplaceringen av mannen som jobbat på Coca-Cola i närmare 20 år. I tio har han arbetat fackligt. När han omplacerades till lagret i början av året var han huvudskyddsombud, vice klubbordförande, ordförande i koncernfacket och arbetstagarnas representant i bolagsstyrelsen.

– Vår medlem har påtalat missförhållanden på arbetsplatsen och i och med det blivit omplacerad. Vi anser att det har direkt koppling till hans fackliga arbete, säger Jörgen Nyberg som är ombudsman på Livs förbundskontor.

Enligt bolaget beror omplaceringen på mannens uppträdande. Enligt stämningsansökan är dock samtliga händelser som bolaget uppger ligga till grund för omplaceringen kopplade till just det fackliga arbetet.

– Vi vill inte diskutera detaljer externt, det är mellan den anställde och oss. Men det här beror absolut inte på hans fackliga arbete. Vi har en lång historia av goda relationer med facket och försöker aldrig förhindra ett fackligt engagemang, säger Peter Bodor, informationschef på Coca-Cola.

Mannen har under sina år på bolaget avancerat till tekniker i produktionen. När han i januari omplaceras till lagret fick han inte bara mindre kvalificerade arbetsuppgifter utan även beskedet att hans lön skulle sänkas med drygt 5 800 kronor i månaden.

Lönesänkningen har arbetsgivaren tagit tillbaka efter mbl-förhandlingar, enligt stämningsansökan. Men eftersom man inte kommit överens i centrala förhandlingar väljer Livs att gå vidare och stämma bolaget, med hjälp av LO-TCO Rättsskydd, till Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning om sammanlagt 550 000 kronor.

Mannen är sjukskriven på deltid för akut krisreaktion.