40 000 gripna i Turkiet
Sedan den misslyckade militärkuppen i mitten av juli har över 40 000 personer anhållits i Turkiet, enligt uppgift från premiärminister Binali Yildirim. Det är nästan en fördubbling jämfört med tidigare siffror.
LÄS OCKSÅ Lista: här är facken som förbjudits i Turkiet
Drygt hälften av de anhållna, eller 20 335 personer, har häktats för delaktighet i kuppen eller samröre med den muslimska Gülenrörelsen som enligt regeringen ligger bakom kuppen.
Flertalet av de häktade är officerare, domare, åklagare och akademiker. Även ett hundratal journalister och författare sitter i fängelse.
LÄS OCKSÅ Kuppförsöket i Turkiet tände hoppet – Esref Okumus
För att bereda plats för de nya politiska fångarna i de överfulla fängelserna släppte regeringen 26 000 fångar bland vanliga kriminella på måndagen. Det gäller fängslade som har upp till två år kvar av sitt straff. Sammanlagt ska 38 000 kriminella av totalt 225 000 friges villkorligt under de närmaste veckorna, har regeringen beslutat.
Premiärministern uppgav också att cirka 85 000 offentligt anställda tjänstemän och arbetare har sagts upp eller avskedats, vilket också är fler än vad man tidigare uppgivit.
LÄS OCKSÅ Så har facken drabbats av utvecklingen i Turkiet
Sedan kuppförsöket 15 juli har den turkiska regeringen förbjudit 19 fackföreningar. I ungefär hälften av dessa fack har också ett stort antal medlemmar blivit av med sina jobb. Värst drabbat är lärarfacket Aktif Egitim Sen, där drygt 18 000 medlemmar fått sparken. Det är i princip samtliga aktiva medlemmar, läs mer om det här.
Det bör noteras att det finns flera lärarfack i Turkiet. Detta gäller även de andra tjänstemanna- och arbetarfacken. Förbjudna Aktif Egitim Sen är det minsta av fyra lärarfack.
LÄS OCKSÅ Facken varnar för Turkiets utveckling
Men även medlemmar i andra fackföreningar som inte förbjudits har fått sparken. Exempelvis 145 medlemmar i lärarfacket Egitim-Sen och 495 i offentliganställdas fack Kesk.
Det är två sekulära och socialistiska fack som betalat ett högt pris för sin opposition mot islamister både inom och utanför regeringen, genom åren, bland annat i form av långa fängelsestraff.
– Det är ingen som tror på de skrattretande anklagelserna mot våra medlemmar, säger Ebru Yigit, ledamot i Egitim-Sens verkställande utskott och ordförande för Kesk:s kvinnoorganisation.
– I vårt fall är det uppenbart att regeringen utnyttjar undantagslagarna för att bestraffa själva medlemskapet i en oppositionell fackförening.
LÄS OCKSÅ Turkisk personal tvingas registrera sig själva
Men AKP-regeringens repressalier är inte bara riktade mot oppositionella fackföreningar. På drygt en månad har ett 40-tal nyhetsbyråer och tv-kanaler, 45 tidningar, 23 radiokanaler och 29 förlag förbjudits.
Esref Okumus