Sharan Burrow. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Flera fack varnar för att demokratin i Turkiet håller på att sopas bort då regeringen gör stora utrensningar efter kuppförsöket. 

LÄS OCKSÅ Turkisk personal tvingas registrera sig själva

”Varje dag sägs hundratals offentliganställda upp och de har inte möjlighet att ta upp sina fall i rättvisa rättegångar. Det är inte acceptabelt.”

Så skriver den turkiska offentliganställdas centralorganisation Kesk i ett brev till Arbetet efter att vi bett dem redogöra för sin syn på utvecklingen efter kuppförsöket.

Enligt Kesk så är det inte bara facken som stödjer Gülenrörelsen som drabbats då den turkiska staten börjat göra utrensningar efter kuppförsöket. 385 av våra medlemmar har sagt upp, uppger Kesk.

Situationen för fackföreningarna i Turkiet har väckt oro hos det globala världsfacket IFS. I veckan rapporterade TT om att Turkiet utfärdat två nya dekret under landets rådande undantagstillstånd som innebär att fler än 2 000 poliser och hundratals militärer avskedas.

Enligt nyhetsbyrån har man även beslutat att presidenten ska utse militärchefen och att en telekommunikationsmyndighet kommer att stängas.

– Detta är inte demokrati. Att förbjuda fackföreningar att strejka är att slag mot grundläggande mänskliga rättigheter, säger världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow i en kommentar till Arbetet.

Hon är också oroad för att den turkiska regeringens utrensningar kan få effekt i hela regionen.

– Om det demokratiska utrymmet krymper i Turkiet kan det vara en fördel för diktatorer i området som lättare kan begränsa arbetares rättigheter, säger hon.