Katarina Berggren. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

ARBETET GRANSKAR. Senast 2014 skulle alla S-styrda kommuner erbjuda heltid för nyanställda. Det lovade avgående partisekreterare Carin Jämtin. Men fortfarande har fyra av tio S-kommuner inget krav på heltidsarbete, visar Arbetets granskning.

LÄS OCKSÅ Så många arbetar i de S-kommuner som lovat heltid

2012 gick Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Carin Jämtin ut på Svenska Dagbladets debattsida och lovade att införa rätt till heltid. Målet var satt till 2014 med motiveringen ”Anställda i välfärden uträttar varje dag stordåd. De förtjänar bättre villkor än dagens”.

Men i dag, fyra år senare, visar Arbetets granskning att fyra av tio S-styrda kommuner ännu inte har tagit beslut om krav på heltidsarbete.

– Det har inte gått lika snabbt som vi hade önskat, säger Katarina Berggren, biträdande partisekreterare.

LÄS OCKSÅ Kommunerna sviker löftet om heltid

Däremot menar hon att det pågår ett aktivt arbete för att öka andelen heltidstjänster.

– I juni gjorde vi en avstämning med våra ledande företrädare i kommuner och landsting. Då svarade nio av tio att de har en plan för att öka heltiden. Det visar att det går i rätt riktning.

LÄS OCKSÅ Så många har heltidsjobb i de kommuner som lovar – se lista!

För Socialdemokraterna är jämställdhetsperspektivet och framtida rekryteringsbehov främsta argumenten till varför heltid ska införas som norm.

– Nu har vi en regering som ser att behoven är stora i kommuner och landsting och välfärdsmiljarderna kommer dem till del, säger Katarina Berggren och syftar på de tio miljarder kronor som kommande år ska satsas på välfärden.

LÄS OCKSÅ ”Förändringen tar tid att göra” – SKL om att införa heltid

LÄS OCKSÅ Heltid till alla i Uppsala kommun

S-kommuner utan krav på heltid

Det finns 98 kommuner i landet som styrs av Socialdemokraterna, antingen i majoritet eller tillsammans med V, MP, FI eller ett lokalt parti. 39 av dessa kommuner har inget löfte om heltid som norm.
Källa: SKL