STOCKHOLM 2014-08-21 IT-minister Anna-Karin Hatt (C), till v‰nster, under en presskonferens i Stockholm p torsdagen om att hon tills‰tter en utredning om effektivare anv‰ndning av statens bredbandsinfrastruktur. ≈sa Torstensson (C), till hˆger, ska leda utredningen. Foto: Fanni Olin Dahl / TT / kod: 11375

Almegas vd Anna-Karin Hatt. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Rör inte tjänstepensionsavtalet ITP för en miljon anställda. Uppmaningen till fackförbundet Unionen kommer från arbetsgivarorganisationen Almegas vd Anna-Karin Hatt så här lagom till att en ny avtalsrörelse står för dörren.

LÄS OCKSÅ Därför bråkar facken och Almega om flexpension

Unionen drev kravet på flexpension hårt under förra vårens avtalsrörelse och var också beredda att gå i strejk för kravet, men tvingades backa sedan Arbetsdomstolen liksom Almega ansåg att man förhandlade under fredsplikt.

Unionen väntar nu på nya besked från AD, och kommer sannolikt att försöka övertyga andra inom PTK att säga upp och omförhandla ITP-avtalet.

Anna-Karin Hatt håller i Dagens Nyheter fast vid uppfattningen att flexpension, eller deltidspension inte är förhandlingsbart.

– Får Unionen med sig andra fackliga organisationer inom PTK på att säga upp ITP-planen, kan man nog utgå från att arbetsgivarna vill förhandla om andra frågor också vad gäller ITP-systemet. Och det vore väl knappast Unionens tanke med idén, säger hon.

LÄS OCKSÅ Olovlig strejk för tjänstemän

28 av 36 arbetsgivarförbund i Svenskt Näringsliv har skrivit på avtal kring olika typer av delpension. Det ger den enskilde möjlighet att trappa ner och företagen en möjlighet att plocka in ny kompetens.

Almega håller benhårt emot.
– Inom industrin finns anställda som är ganska utarbetade i 60-årsåldern, men i tjänstesektorn är tjänstemän i den åldern ofta som mest värdefulla för sina arbetsgivare, menar Anna-Karin Hatt i DN.

LÄS OCKSÅ Unionen släpper krav på flexpension

I vintras försökte facken få Svenskt Näringsliv att skriva in industrins modell för flexpension i ITP-avtalet och att det då skulle gälla alla arbetsgivarorganisationer.

Motbudet var att i så fall göra det möjligt för den enskilde att själv välja om avsatta pengar skulle gå till pension eller höjd lön.

Unionen vill inte höra talas om en sådan lösning, man vill ha avtal som garanterar både löneökningar och pensionsavsättningar.