Osämjan inom LO är stor, menar avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Han varnar nu för en ny stökig avtalsrörelse med allt radikalare fackförbund.

I fjol var första gången sedan 2011 som LO inte lyckades med en samordning inför avtalsrörelsen. Det resulterade i att en överväldigande majoritet av alla löneavtal skrevs på ett år, vilket betyder att en ny avtalsrörelse står för dörren. Nu hävdar Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, att även den kan komma att bli stökig.
– Vi är inne i en turbulent period inom LO, det är helt klart. Alla har uttalat att de vill ha en samordning, men när det väl kommer till kritan får vi se hur det går. Alla de spänningar som vi hade finns kvar, säger han till Dagens Industri.

Organisationsgraden bland fackförbunden inom LO sjunker, något som Arbetet rapporterade om tidigare i år.

Och detta är något som Torbjörn Johansson oroas över.
– Det är ett av de stora bekymren som vi kommer att få på svensk arbetsmarknad. Ju sämre organisationsgrad vi får desto radikalare blir förbunden. Tittar man globalt är det så det ser ut, säger han till Dagens Industri.

Beslutet om det blir någon samordning tas av LO:s representantskap i mitten av oktober.