Foto: Andreas Hillergren/TT

Även Svenska ishockeyförbundet ställer sig bakom dagens utspel från idrottsrörelsen och LO om kollektivavtal för alla inblandade parter i stora idrottsarrangemang. – Vi välkomnar verkligen de etiska reglerna, säger Anders Larsson, ordförande för förbundet.

Bara den ena av landets två stora nationalsporter, fotbollen, fanns bland dem som undertecknar dagens stora utspel om schysta villkor vid varje stort idrottsarrangemang i Sverige.

Den andra nationalsporten ishockeyn saknades. Men det råder ingen schism inom idrottsrörelsen.

– Det här känns bra och rimmar med ishockeyförbundets uppfattning, säger Anders Larsson.

– Alla idrottsförbund ingår i Riksidrottsförbundet, som representerar oss. Vi hör ihop i en och samma familj.

Under tisdagen publicerade LO tillsammans med Riksidrottsförbundet, SOK och andra förbund i idrottsrörelsen en tung debattartikel där de lovade att utarbeta och följa ett program i fem punkter.

Företag och leverantörer av varor och tjänster till stora idrottstävlingar ska följa svenska kollektivavtal när arbetet utförs i Sverige. Man ska också verka för globala ramavtal mellan multinationella företag och de fackliga internationalerna. Stora arrangemang och mästerskap ska också genomföras så att de stöder ett långsiktigt hållbarhetstänkande.

Anders Larsson konstaterar att ishockeyförbundet kan bli bättre på att kontrollera hur företag och leverantörer följer kollektivavtal vid sina arrangemang.

– Det finns alltid anledning att rannsaka sig själv.

LÄS OCKSÅ

Schysta villkor ska gälla vid svenska idrottsevenemang