G÷TEBORG 2013-04-06 Nyvalda VU-suppleanten Therese Guovelin och LO-ordfˆranden Karl-Petter Thorwaldsson vid den socialdemokratiska partikongressen p Svenska M‰ssan i Gˆteborg p lˆrdagen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Therese Guovelin och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vill säkra bra villkor för svenska idrottsarrangemang. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kollektivavtal ska respekteras och följas av alla arbetsgivare som på något sätt är inblandade i svenska idrottsarrangemang och mästerskap. Det har ledande företrädare för idrottsrörelsen och LO kommit överens om. De ska även verka för globala ramavtal mellan multijättar och fackets internationaler.

Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Riksidrottsförbundet hör till de tunga idrottsförbund som står bakom tisdagens utspel tillsammans med LO, Hotell- och restaurangfacket, IF Metall och Byggnads.

De har tillsammans tagit fram fem vägledande principer för svensk idrott, som presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Alla företag och leverantörer av varor och tjänster till svenska idrottsarrangemang och mästerskap ska följa svenska kollektivavtal, förklarar de nio undertecknarna. Tillsammans ska de också verka för att globala ramavtal tecknas mellan multinationella företag och globala fackliga organisationer. Inte minst gäller det tillverkare av kläder och idrottsutrustning.

– Syftet är att säkra bra villkor för arbetstagare genom hela produktionskedjan, skriver bland andra Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Anders Ferbe (IF Metall), Therese Guovelin (HRF) och Johan Lindholm (Byggnads).

LO och idrottsrörelsen är också överens om att arrangemang och mästerskap i Sverige ska göras på ett sätt som är hållbart ”ur ett socialt, ekonomiskt, etiskt, klimat- och miljömässigt hållbart perspektiv”.

Företag och arrangörer ska inte bara respektera ILO:s åtta kärnkonventioner, utan också OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter.

Tillsammans ska fack och idrottsrörelse gemensamt trycka på för att de internationella idrottsförbunden tar in mänskliga rättigheter som en del av sina stadgar. Undertecknarna lovar också att gemensamt utveckla policyer och öka kunskapen om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Idrottsförbundens aktiva ska bland annat erbjudas föreläsningar och workshops i ämnet.

Från idrotten har Björn Eriksson (Riksidrottsförbundet), Margareta Israelsson (Sveriges Paralympiska Kommitté), Peter Reinebo (SOK), Lena Runströmer (Svenska Handbollsförbundet) och Karl-Erik Nilsson (Svenska Fotbollförbundet) undertecknat utspelet.

Samma morgon avslöjar Svenska Dagbladet att Folksam hoppar av Fotbollförbundets bjudresa till EM. Förbundet ställer inte bara upp med matchbiljetter, hotell och flyg utan skulle därutöver även bjuda på en champagneprovning.

Det blev för mycket för Folksam som är fotbollens officiella nationella sponsor. Bland 100-talet inbjudna sponsorer och affärspartners till Fotbollförbundets EM-äventyr uppger flera att de inte tänker delta på champagneprovningen.

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkans Sjöstrand försvarar sig med att en missvisande formulering smugit sig in om champagne-arrangemanget.

­– Det finns en formulering i inbjudan som är olycklig och rent ut sagt dålig, säger han till SvD.