Kommunal har fler än 70 000 förtroendevalda runt om i Sverige. Men bara knappt 4 procent av dessa är under 30 år. Hur kan Kommunal locka fler unga att bli engagerade? Arbetet kollade med tre av dagens, och framtidens, Kommunalare. 

MATTIAS JOHANSSON

Mattias Johansson

Ålder: 27

Bor: Västerås

Yrke: Vaktmästare

Uppdrag i Kommunal: Arbetsplatsombud, ungdoms-ansvarig, styrelseledamot på sektionen och skolinformatör

 

Vad kan Kommunal göra för att bli attraktivt för unga?
– Framförallt försöka höja lönerna så att det blir mer lockande för ungdomar att söka jobb inom de yrken som finns i Kommunal. Det behövs mer jämställdhet på arbetet.

Varför är det viktigt med facket?
– Det finns bra avtalsförsäkringar, förhandlingsstöd och rättshjälp vid tvister. Vid arbetsskada får man hjälp av facket att strida för ersättning, och får man en dålig lön i jämförelse med kollegor finns det en handlingsplan som visar hur man går till väga för att få upp lönen.

Hur skulle du vilja påverka i framtiden?
– Jag vill verkligen försöka jobba för att få upp lönen i alla olika yrken.

Tror du att medlemsavgiften spelar roll för ungas intresse i facket?
– Ja, det hör man väldigt ofta. Många ungdomar frågar varför de ska betala så mycket pengar. Men vad de måste förstå är att de får väldigt mycket för pengarna när de väl behöver hjälp. I nio fall av tio lyckas jag övertyga dem om varför det är bättre att vara medlem än att stå utanför.

Vad tänkte du när Kommunalskandalen blev känd?
– Jag blev väldigt upprörd över att de betedde sig så där med medlemmarnas pengar. Jag har förståelse för att folk ville lämna facket då, men samtidigt är det så att ju färre medlemmar vi är, desto sämre kollektivavtal blir det, och så vidare.

STOCKHOLM 2016-05-19 Erica Lustigh, till artikel om unga med fˆrtroendeuppdrag i Kommunal. Best: Arbetet. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Erica Lustigh

Ålder: 28

Bor: Utanför Götene

Yrke: Undersköterska

Uppdrag i Kommunal: Ungdomsansvarig på avdelning Vänerväst, skolinformatör och ersättare i sektionsstyrelsen

 

 

Vilka frågor är viktigast att driva för unga inom Kommunal?
– Trygga anställningar från start och arbetsmiljöfrågor. Det är viktigt med ett yngre perspektiv i hela Kommunal. Att vi tillsammans driver ungdomsfrågor hela vägen i organisationen.

Varför tror du att få unga har förtroendeuppdrag?
– Vi måste ge unga förståelse och kunskap om hur de kan engagera sig. Ibland är det skrämmande med förtroendeuppdrag som innebär ansvar. Men de måste inse att de kan driva små engagemang på sina arbetsplatser.

Vad säger dina kompisar om att du är fackligt engagerad?
– De tycker att det är roligt och många kollegor är nyfikna på vad jag gör. Men kompisar som inte är kommunalare kan ibland ha dålig förståelse för varför jag engagerar mig så mycket.

Vad säger du till dem då?
– Att det är viktigt att vi stöttar varandra. För många är det inte självklart att kunna gå till jobbet och vara trygg, och få ut sin lön som man ska. Slutar vi att kämpa för fackliga frågor kommer vi inte att ha det så bra i framtiden.

På tal om framtid, vad vill du göra inom Kommunal?
– Hitta unga engagerade och få dem att vilja och våga ta plats. Vi måste medverka på medlemsmöten, gå på årsmöten och nominera för platser i styrelser så att även de yngres röster hörs.

160523 - Jennifer Understam ‰r engagerad i Kommunal. Jobbet handlar om unga med fˆrtroendeuppdrag i Kommunal. Foto. Kicki Nilsson / TT / Kod: 11380

Jennifer Undestam

Ålder: 26

Bor: Örebro

Yrke: Boendestödjare

Uppdrag i Kommunal: Ungdomsansvarig på avdelning Västra Svealand

 

 

 

Hur kom det sig att du blev förtroendevald?
– När min farfar dog och jag skulle gå på begravningen frågade jag min chef om jag ändå fick betalt. Svaret blev: ”du är ju bara vikarie”. Då kände jag att så får det inte gå till. När jag fick fast tjänst blev jag genast arbetsplatsombud.

Varför tror du att så få unga har förtroendeuppdrag i Kommunal?
– Jag tror inte att de får chansen. Och ibland känns det för övermäktigt att vara engagerad. Men att engagera sig fackligt behöver ju inte vara så stort. Det kan vara att dela ett inlägg på Facebook.

Vad tror du behövs för att locka unga till er?
– Vi måste expandera och bli bättre på sociala medier eftersom det är där som alla unga hänger. Vi kan inte ha så mycket regler att det tar ett halvår att skapa en Facebook-grupp.

Är det så i dag?
– Det är en stor organisation och det är klart att det måste finnas regler men ibland kan det bli för krångligt. Jag tror vi måste satsa mer på mikroengagemang, att ett möte är bättre än inget.

Vad är viktigast för dig?
– Att opinionsbilda och få människor att organisera sig och driva frågor. För om de inte organiserar sig spelar det ingen roll att vi har många medlemmar. Under kongressen hoppas jag att vi får in två personer i förbundsstyrelsen som är under 30.

LÄS OCKSÅ

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav för undersköterskor

Så är de som ledare för Kommunal

”Vill bli ihågkommen som en vinnare” – Annelie Nordström

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO