Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

LO:s besked: Så vill vi lösa frågan om kortare arbetstid

Arbetstiden ska ner, och facken vill lösa frågan i kollektivavtal med arbetsgivarna. Det betonar LO:s ledning samtidigt som man presenterar en rapport som visar att svenskar jobbar mer än folk i grannländerna.

På 1970-talet jobbade svenskarna mindre än människor i jämförbara länder i Norden och Västeuropa.

I dag har grannarna minskat sin arbetstid och Sverige ligger nu högre än de flesta av dem. Särskilt när man mäter ”arbetade timmar per capita”.

Måttet tar hänsyn till att Sverige har hög sysselsättning, långt arbetsliv och många kvinnor i arbetskraften.

Det framgår av en delrapport från LO:s arbetstidsutredning som presenterades på torsdagen.

– Vi SKA korta arbetstiden, kommenterade LO:s ordförande Johan Lindholm med eftertryck vid presentationen.

Vill lösa i förhandlingar

Utredningens slutrapport ska presenteras den 15 maj, men redan i dag vill Johan Lindholm betona att fackens utgångspunkt är att lösa frågan i förhandlingar med arbetsgivarna.

Han är väl medveten om att Svenskt Näringsliv är stark motståndare till förkortad arbetstid, och framför allt i form av lagstiftning.

– Jag anser att vi parter har ansvar att utveckla vår svenska kollektivavtalsmodell. Vi vill testa kollektivavtalsvägen, men dörren till politiken är inte stängd, säger Johan Lindholm.

Signaler till Socialdemokraterna

I de pågående avtalsförhandlingarna för industrin har arbetsgivarna krävt att avtalad arbetstidsförkortning ska rullas tillbaka ifall Sverige får lagstiftning om saken.

Inom Socialdemokraterna finns förslag på att driva frågan politiskt.

Dagens besked från LO skickar signaler till både förhandlarna och Socialdemokraterna.

– Det är bra att alla pratar arbetstid och att frågan är på bordet även i politiken. Men vi håller på att göra det jag tror är den rätta vägen: en överenskommelse mellan parterna, säger Johan Lindholm.

Han vill i dag inte låsa sig för om förhandlingar ska ske på förbundsnivå eller centralt mellan LO/PTK och Svenskt Näringsliv.

LO-ordföranden utesluter inte att framtida avtal om förkortad arbetstid kan behöva följas upp med lagstiftning.

Han jämför med huvudavtalet mellan LO/PTK och Svenskt Näringsliv som kompletterades av ändringar i lagen om anställningsskydd.

Svenskt Näringsliv: ”Förvirrande”

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt håller inte med LO:s rapportförfattare om att vi jobbar mycket i Sverige.

– De korrigerar inte för att enkätstudier överrapporterar antal arbetade timmar. Dessutom tittar de på arbetstid per capita, men det man måste studera är arbetstid per sysselsatt. Det blir väldigt förvirrande när deras resultat skiljer sig så starkt från våra. De borde ha resonerat mer om varför, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Han hänvisar till Svenskt Näringslivs rapport från 2024 som visade att årsarbetstiden i Sverige hör till de kortaste i OECD.

Arbetade timmar per capita

Totalt antal timmar, befolkningen 15 till 79 år, 2023

Innehåll från Infogram

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du Infograms dataskyddspolicy

Källa: infogram.com

Mer om Avtal 2025