Regeringen sätter stora förhoppningar till att så kallade snabbspår ska bli verklighet även i vården. Tanken är att nyanlända ska få lättare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Men diskussionerna mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting som från början skulle ha varit klara redan i vintras har ännu inte avslutats.

Kommunal vill i dagsläget inte kommentera förhandlingarna, men Agneta Jöhnk, SKL:s chef för arbetsgivarpolitik, hoppas att ett avtal ska vara färdigt inom kort.

– Vi behövde göra klart löneavtalet med Kommunal först, det blev för många sidospår för alla. Vi hoppas komma med någon form av besked före mitten av maj.

Ska snabbspåren gälla både undersköterskor och vårdbiträden?
– Det är där vi har lite olika bild. Arbetsförmedlingen vill nog att det här ska vara väldigt öppet. Men vi är inte riktigt klara med det, säger Agneta Jöhnk.

Heléne Fritzon (S) är ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

– För att säga något om SKL:s hållning så arbetar vi för att få så många möjliga och breda ingångar som möjligt, att inte avgränsa det alltför mycket. Det blir lättare att hantera på den lokala nivån om vi har de breda möjligheterna.

Hon vill emellertid inte kommentera vilka yrkesgrupper som berörs.

– Det är det jag inte kan säga något om, eftersom det ska förhandlas fram. Alla är överens om att det här arbetet ska fortsätta och ha högt tempo. Det finns både från vår sida och motparten – och inte minst från statens sida – en vilja att vi får till stånd just de här snabbspåren. Sedan ska vi försöka hitta lösningar på modellen och formen och förutsättningarna.

Men du ser ingen risk för att det inte blir något snabbspår?
– Det hoppas jag verkligen inte. Med det höga mottagandet vi har i kommunerna är det viktigt att vi får folk i arbete. Och det hoppas jag att Kommunal också ser, säger Heléne Fritzon.

LÄS OCKSÅ

Ännu inget besked om snabbspår för uskor

Snabbspår klart för undersköterskor