På den senaste LO-kongressen fattades ett beslut om att starta fler center för papperslösa. Hittills har inget hänt.

Redan på LO:s kongress 2008 togs frågan om papperslösas rätt att vara med i ett fackförbund upp. Frågan lämnades över till respektive förbund, och i dag kan man bli det i 9 av 14 förbund. Samma år öppnade också fackligt center för papperslösa. Det ligger i Stockholm och drivs som förening.

Skärmavbild 2016-04-28 kl. 09.26.42På senaste kongressen 2012 beslutades att LO:s styrelse skulle verka för att starta fler center, främst i Göteborg och Malmö. Men inget har hänt. Båda distrikten har sagt nej.

Krister Andersson, förste ombudsman på LO-distriktet i Västsverige, säger att man jobbar med frågan. I alla fall i Göteborg, trots att distriktet för Väst sagt nej.

– Vi tappade tempo på grund av en stor omorganisation. Men vi ser över hur vi ska organisera det. Eventuellt ska vi jobba mer uppsökande, och inte ha en fysisk lokal.

Är det viktigt att facket jobbar med gruppen?
– Folk ska inte behandlas så här i Sverige och det bidrar till social dumpning. De här arbetsgivarna, som finns i våra avtalsområden, måste stoppas. Antalet papperslösa kommer ju att växa nu när så många får avslag. Och så har vi EU-medborgare där många jobbar under samma slavliknandevillkor som papperslösa. I grund och botten är det en rättvisefråga. Vi kommer inte att tappa den.

Arbetet har sökt LO-distriktet i Skåne, som inte svarat.

LÄS OCKSÅ

Svårt att sätta åt de som anlitar svart

Papperslöse Fabi förlorade ett finger

Migrationsminister: ”Polisen måste fortsätta utreda fallen”

Arbetsrätten för papperslös arbetskraft