Foto: BERTIL ERICSON

Foto: Bertil Ericson/TT

Under torsdagen träffade Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) överenskommelse om nytt avtal för miljö- och renhållningsanställda.

Avtalet gäller i tolv månader och omfattar cirka 4 600 arbetstagare. Bland punkterna i avtalet märkas att månadslönen räknas upp med 590 kronor, vilket är det kronmärke som tidigare använts i avtalsrörelsen.

Arbetsgivarna ska också bekosta all nödvändig utbildning samt ska betala grundlön under utbildningstiden. Ett vikariat ska automatiskt leda till tillsvidareanställning om personen varit anställd 24 månader över en femårsperiod.

– Det är ett bra avtal och vi i delegationen är nöjda. Det känns extra bra att vi säkrar kompetensutvecklingen när vi får svart på vitt att arbetsgivaren ska bekosta utbildningen, säger Joakim Guttman, central ombudsman och avtalsansvarig på Svenska Transportarbetareförbundet, i ett pressmeddelande.

Även motparten Biltrafikens arbetsgivareförbund, är nöjd med att avtalet är på plats.

– Förhandlingarna har varit konstruktiva och vi har haft en bra dialog med Transport. Vi är glada att ha träffat ett avtal som ligger i linje med märket, säger Maria Lindh, avtalsansvarig miljö på Biltrafikens arbetsgivareförbund på förbundets hemsida.

LÄS OCKSÅ

Mackanställda får nya löner

Avtal klart för Transport

Transport kallar in förhandlingsdelegation

Transportförhandlingar utan resultat