Transportavtalet är Transports största kollektivavtal. Månadslönen höjs med 590 kronor i månaden och gäller ett år. Avtalet innebär också att ett vikariat övergår till fast anställning om personen varit anställd två år över en femårsperiod.

Vidare innebär det nya avtalet att den som haft olika typer av visstidanställningar under två år de senaste fem åren också har rätt till en fast anställning.

All nödvändig utbildning för arbetet ska bekostas av arbetsgivaren.
– Löneökningarna ligger i nivå med med övriga arbetsmarknaden och det är glädjande att vi dessutom säkrat en rad förbättringar utöver vad den anställde får i plånboken, säger Transports ordförande Lars Lindgren i ett pressmeddelande.

– Det är ett starkt avtal som vi nu kan ta avstamp i för att ytterligare utveckla branschen, fortsätter han.

Också arbetsgivarsidan är nöjd med avtalet.

– Vi har haft en bra dialog under förhandlingarna och är glada över att ha kommit överens om ett avtal som ligger i linje med märket, säger Anders Norberg, förhandlingschef och tf vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ

Transport kallar in förhandlingsdelegation

Transportförhandlingar utan resultat