STOCKHOLM 2015-08-28 Lars Lindgren, ordfˆrande Svenska Transportarbetarefˆrbundet Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod 30142 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro**

Lars Lindgren, ordförande Svenska Transportarbetareförbundet. Foto: Tomas Oneborg/TT

Ännu är inget avtal i sikte för Transport. Förhandlingarna fortsätter på flera områden nästa vecka och stora förhandlingsdelegationen är inkallad på måndag.

Fackförbundet Transport fortsätter sina förhandlingar på avtalsområdena transport, renhållning, taxi  och stuveri.

– Vi håller på och gnetar. Vi får se när vi kommer framåt, säger Lars Lindgren, förbundsordförande.

Han säger att trygghet för de anställda är en viktigt fråga i förhandlingarna. Det handlar om anställningsformer och fackets önskan att komma tillrätta med visstidsanställningar och arbetsgivarnas behov av extra arbetskraft. Även arbetstidsfrågorna blir allt viktigare för medlemmarna.

– De flesta avtal är skrivna utifrån att de anställda jobbar heltid och är tillsvidare anställda, men nu är verkligheten ofta en annan. Arbetsgivarnas krav på flexibilitet har gått väldigt längt, säger Lars Lindgren.

Förhandlingarna på Transports största avtalsområde, transportavtalet som omfattar runt 35 000 anställda, inleddes redan den 29 mars. De senaste dagarna har framsteg gjorts och Transport har kallat in sin avtalsdelegation till på måndag klockan 15.

– Jag skulle inte direkt vilja säga att vi har ett färdigt avtalsförslag, men vi har lite olika idéer och förslag på hur olika frågor skulle kunna lösas som delegationen ska ta ställning till, säger Lars Lindgren.

Förhandlingarna på samtlig Transports områden ligger nu nere över helgen. Nästa vecka inleder förbundet även förhandlingarna om ett nytt avtal för anställda på bensinstationer.

LÄS OCKSÅ

Transportförhandlingar utan resultat