Även bensinmacksanställda får nya löner och villkor. I dag tecknade Transport ett nytt avtal för bensinstationer.

Avtalet är en sammanslagning av två av de tidigare tre avtalen som gällt anställda på bensinstationer. Det nya avtalet gäller alla bensinstationer förutom de föreningsägda OKQ8-mackarna, vars avtal förhandlas senare i vår.

Lönerna höjs med med 2,38 procent på 13 månader, vilket är lika mycket som i Byggnads avtal med samma längd.

I kronor räknat blir det mellan 539 och 613 kronor beroende på löneklass uppger tidningen Transportarbetaren. Nyanställda får dock nöja sig med 52 kronor första året, vilket var priset facket fick betala för att få igenom en av sina hjärtefrågor.

–Det viktigaste var att vi fick bort en skrivning som inneburit att anställda fått sämre betalt när de jobbat mertid, säger Transports förhandlare Magnus Larsson, till medlemstidningen Transportarbetaren.

Därmed finns det inte längre någon anledning för arbetsgivarna att anställa på deltid och sedan använda sig av mertid för de anställda, enligt Magnus Larsson.

Det nya avtalet gäller från 1 april i år till 30 april nästa år.

LÄS OCKSÅ

Avtal klart för Transport

Transport kallar in förhandlingsdelegation

Transportförhandlingar utan resultat