”Vi strejkar för vårt lönesystem”
– Vi strejkar för vårt lönesystem, säger Målareförbundets strejkvakter i centrala Stockholm. Med ackordet vet vi värdet av det vi gör – och kan ta del av kakan.
Sedan klockan fem på fredagsmorgonen strejkar omkring 260 målare runt om i landet. I Stockholm är tolv arbetsplatser uttagna i konflikten. På en av dem, mitt emot Stockholms centralstation, har Lars Eriksson, Conny Hillerberg och Per Lavinder stått strejkvakt sedan klockan sex, och när klockan närmar sig åtta börjar blåsten och kylan tränga in i kroppen.
– Att det kan vara så kallt i april, huttrar Lars Eriksson, som ändå har fått med sig ett par fingervantar.
Bygget som de tre håller vakt vid omfattar sex lyxlägenheter högst upp ovanpå ett nybyggt hotell. Den dyraste takvåningen lär kosta 111 miljoner kronor – och den är såld. De fyra målare som skulle ha arbetat i lägenheterna i dag syns inte till. De är inte bara i strejk, utan också lockoutade. Strejkvakten är därför mest symbolisk
– Arbetsgivarna skulle aldrig skicka hit folk när det är strejk, det skulle bli dålig publicitet, säger Lars Eriksson.
För Lars Eriksson, Conny Hillerberg och Per Lavinder, som kommer från tre olika måleriföretag och alla är fackligt förtroendevalda, handlar konflikten framför allt om ackordssystemet. Det är under attack anser de.
– När vi jobbar på ackord vet vi värdet av vår kunskap, säger Conny Hillerberg. Vi kan räkna ut värdet på det vi producerar.
– Jag blir prismedveten när jag vet vad det jag gör kostar. Ackordet lär oss att arbeta smart, säger Lars Eriksson. Och när vi arbetar smart och effektivt får vi själva en del av kakan.
– Ackordet är lönedrivande, säger Per Lavinder. Ackordet är moroten för oss målare.
Arbetsgivarna i Måleriföretagen säger att de vill ha kvar ackordssystemet. Men de vill att avgiften för ackordsmätning, som i dag delas lika av alla företag med kollektivavtal, i fortsättningen bara ska betalas av de företag som använder ackord. Då skulle avgiften, i dag 1,8 procent av lönekostnaden, stiga.
– När ackordssystemet blir dyrare att använda försvinner det, säger Conny Hillerberg. Företag som använder ackord får ju en konkurrensnackdel. Det här är första attacken på ackordet.
– Våra arbetskamrater är oroliga för ackordssystemet. Det är motorn i måleribranschen. Därför är uppslutningen bakom strejken stor, säger Per Lavinder.
Målareförbundet har, precis som Byggnads och de övriga LO-förbunden inom 6F, krävt löneökningar med 3,2 procent på ett år. De 2,2 procent som industrins anställda har fått imponerar inte på de tre strejkvakterna. Men jämfört med hotet mot ackordssystemet väger frågan om 3,2 procent lätt.
Andra viktiga krav är att arbetsgivarna ska ta mer ansvar för en bra lärlingsutbildning och att resor till och från jobbet i högre grad ska räknas in i arbetstiden.
I den senare frågan anser sig facket ha fått stöd i en dom från EU-domstolen i höstas.
– Arbetsgivarna kan inte få disponera så mycket av vår fritid, säger Lars Eriksson.
LÄS OCKSÅ
6F: Utspel ett steg mot en riktig LO-samordning
Måleriföretagen varslar om spegellockout