image1

Foto: Transport

09:00 under torsdagen den 31 mars var det samling vid Bromma Blocks, i Stockholm, för en ny taxiprotest. Den förra var på kollektivavtalets dag, den 17 mars, i och med att kollektivavtal är det främsta kravet. Tyvärr är det bara Taxi Stockholm som kollektivavtal av alla bolag i huvudstaden.

Förarna, främst från Taxi Kurir och Taxi 020 (som ägs av samma riskkapitalbolag) vill också att det nya färdtjänstavtalet mellan Stockholms läns landsting och riskkapitalbolaget, och som börjat gälla från 1/2 2016, rivs upp. Avtalet är så lågt att det inte tillåter bolagen att teckna kollektivavtalen, tvärt om; avtalet förutsätter lönesänkningar.

Chaufförerna, som precis har fått februarilönen, berättar unisont om en lönesänkning på mellan 1500-2500 kr, beroende på hur mycket färdtjänst man kört under månaden.

Vid samlingen på Bromma Blocks deltog också Transports taxisektion och bjöd på kaffe och kexchoklad och skrev in nya medlemmar i facket. Självklart stöttar Transport taxichaufförernas krav på kollektivavtal. Att få till stånd ett nytt färdtjänstavtal kräver ett fackligt-politiskt arbete, och den politiska oppositionen mot det borgerligt styrda landstinget är glädjande nog helt inne på Transport linje gällande offentliga upphandlingar.

Även Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, deltog i dagens protester.

LÄS OCKSÅ

Debatt: Arbete utan kollektivavtal – nej tack!