I början på året hade 57 procent av landets kommuner politiskt beslutat om rätt till heltid. Det är en ökning med 9 procent sedan 2012, enligt en enkätundersökning Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterade i januari.

Samtidigt fortsätter visstidsanställningarna att öka. Vid årsskiftet var drygt 200 000 av kommunens anställda utan fast jobb – en ökning från 21,8 procent 2010 till 23,7 procent januari 2016.

Agneta Jöhnk, chef för SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik har svårt att svara vad det beror på.

– Ökningen av nyanlända drog upp antalet visstidsanställningar förra året, det vet vi. Bara i Malmö var man tvungen att tillfälligt anställa 2 500 personer för att klara trycket. Och sådant syns ju i statistiken.

– En annan orsak kan vara att sjukfrånvaron har ökat, framförallt bland Kommunals medlemmar. Och när folk är sjuka i äldrevården eller i barnomsorgen måste vi täcka upp, säger hon.

Skärmavbild 2016-03-24 kl. 08.26.05Yeshi Wondmeneh, utredare på Kommunal, köper inte resonemanget. Hon har en annan förklaring till ökningen.

– Generellt anser kommunerna att de anställda ska ha rätt till heltid. Men det betyder inte att de aktivt jobbar för att uppnå detta – tvärtom, det är lite spel för galleriet, säger hon.

Många kommuner väljer att lösa heltidsfrågan med någon form av arbetsmodell, i stället för att nyanställa.

– Det kan vara delade turer, långpass eller kombinationsanställningar. Det är få som klarar av att arbeta heltid på de villkoren. Många väljer därför att gå tillbaka till visstid.

– Samtidigt kan kommunerna tycka att det gjort en schyst insats, klappa sig för bröstet och säga: heltid är en rättighet men inget tvång, säger Yeshi Wondmeneh.

Att öka bemanningen är det enda sättet att uppnå heltid som norm. Så länge kommunerna inte anställer upp kommer visstidsanställningarna att öka, och även ohälsotalen, enligt Yeshi Wondmeneh.

– Heltid betyder heltid, inte delad tid, eller övertid. Kommunen skyller de delade turerna på att de måste bemanna toppar och dalar, att det behövs fler händer morgon och kväll, men det är fel. Det behövs fler händer dagarna igenom, säger Yeshi Wondmeneh.

Rätten till heltid har länge drivits av Socialdemokraterna som i valrörelsen lovade att heltid ska bli norm för alla som jobbar i välfärden genom ett nationellt kollektivavtal. Och regeringen har varit tydlig med att delade turer inte ska vara en del av lösningen. Men att helt ta bort delade turer tror Agneta Jöhnk kan bli svårt.

– Det är absolut inget populärt arbetssätt, det är vi medvetna om. Men just nu gör kommunerna allt vad de kan för att erbjuda heltid, och det efter de ekonomiska förutsättningar som finns,  säger hon.

LÄS OCKSÅ

Timanställd: Jag kan inte tacka nej

Heltidsanställd: Jag har fått ett värdigt liv

Heltid till alla i Avesta – vikariepool i Norrköping

Kommuner som lovat heltid

Alingsås, Arboga, Arvidsjaur, Arvika, Askersund, Avesta, Berg, Bollnäs, Borlänge, Borås, Botkyrka, Bromölla, Bräcke, Burlöv, Emmaboda, Enköping, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Forshaga, Gislaved, Gnesta, Grums, Grästorp, Gullspång, Gällivare, Göteborg, Hagfors, Hallsberg, Hallstahammar, Halmstad, Hammarö, Hedemora, Helsingborg, Hjo, Hudiksvall, Håbo, Härjedalen, Hässleholm, Höör, Jönköping, Kalix, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Katrineholm, Kil, Kiruna, Kramfors, Kristianstad, Krokom, Kungsbacka, Kungälv, Köping, Laholm, Laxå, Leksand, Lerum, Lessebo, Lidköping, Ljusdal, Ludvika, Luleå, Lund, Lycksele, Malmö, Malung-Sälen, Mark, Markaryd, Mora, Motala, Munkedal, Munkfors, Nora, Norberg, Norrköping, Nybro, Nyköping, Nynäshamn, Nässjö, Olofström, Orust, Ovanåker, Oxelösund, Piteå, Ragunda, Sandviken, Sigtuna, Simrishamn, Skara, Smedjebacken, Sollefteå, Sotenäs, Stenungsund, Stockholm, Strömstad, Strömsund, Sundbyberg, Sundsvall, Surahammar, Svalöv, Svenljunga, Säffle, Säter, Söderhamn, Söderköping, Sölvesborg, Tibro, Tranås, Trollhättan, Tyresö, Ulricehamn, Umeå, Upplands Väsby, Vadstena, Valdemarsvik, Vallentuna, Varberg, Vetlanda, Vänersborg, Västervik, Västerås, Ånge, Åre, Älmhult, Älvdalen, Älvkarleby, Älvsbyn, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund och Östra Göinge.