Varje morgon klockan sju är sexbarnsmamman Jenny Lestar beredd: Någon av hennes tre arbetsgivare kan ringa och be henne hoppa in. Foto: Henrik Witt

Jenny Lestar drömmer om ett heltidsjobb som undersköterska. Som timmis lever hon i ständig ovisshet och fattigdom. Förra månaden fick hon ut 5000 kronor efter skatt, då tvingades hon be kyrkan om hjälp.

Varje morgon klockan sju står hon beredd. Någon av hennes tre arbetsgivare kan ringa och be henne hoppa in och jobba.

– Då är det bara slänga oss i väg till dagis. För säkerhets skull har jag en barnflicka som rycker in när jag måste jobba med kort varsel, säger hon.

Jenny Lestar är ensamstående sexbarnsförälder, hennes minsta har just fyllt fyra år. Sedan två år arbetar hon som vikarie på två kommunala hemtjänster, och ett kommunalt äldreboende. Att få ihop vardagen som timanställd fungerar sällan.

– Om jag börjar arbeta sju på morgonen och slutar 17, kan det hända att jag måste iväg till nästa jobb klockan 18 och kommer hem vid 22. Trots att det egentligen är en omöjlig ekvation med fyra småbarn måste jag tacka ja, eftersom jag inte vet när jag får jobba nästa gång, säger Jenny Lestar.

Förra månaden skickade barnflickan en faktura på 5 000 kronor. Något som tvingade Jenny Lestar att söka ekonomisk hjälp hos kyrkan.

– Hela lönen gick åt till att betala barnflickan. Men vad hade jag för val? Som timanställd kan jag inte tacka nej till helger och kvällar bara för att den kommunala barnomsorgen har stängt. Det är dyrt att vara fattig, säger hon.

Den högsta månadsutbetalningen 42-åriga Jenny Lestar fått ut i sitt liv är 18 000 kronor. Då hade hon arbetat nästan varje dag en månad, plus helger och storhelger. Men i vanliga fall får hon ut 5 000–10 000 kronor.

– Det är väldigt knapert. Nu har vi 287 kronor att leva på tills barnbidraget kommer om en vecka. Det är tur att barnen kan äta i skolan och på dagis, säger hon.

I sommar är Jenny Lestar färdigutbildad undersköterska, och kan börja arbeta i kommunens vikariepool.

– För poolen måste man ha utbildning. Och förhoppningsvis blir jag inlasad till sommaren och har rätt till heltid. Det skulle vara fantastiskt att äntligen kunna få leva på sin lön. Och, tillägger hon: kunna planera mitt och mina barns liv.

LÄS OCKSÅ

Halvhjärtat heltidslöfte vanligt

Heltidsanställd: Jag har fått ett värdigt liv

Heltid till alla i Avesta – vikariepool i Norrköping