En av bomberna briserade precis intill byggnaden där Europafacket skulle inleda sitt stora styrelsemöte idag. Det mötet är inställt. EU-personal uppmanas att hålla sig hemma. Den belgiska huvudstaden är lamslagen efter terrordåden.

LÄS OCKSÅ Explosioner i Belgien – Baudins plan omdirigerades

Svenskan Ellen Nygren var i närheten av en av tunnelbaneexplosionerna i Bryssel. När Arbetet Global pratar med henne går hon genom Bryssel.

– Det är mycket militärer och polisbilar ute nu och tunnlarna är avspärrade med boomar, säger Ellen Nygren, EU-expert på LO.

– Jag är på väg att sätta mig i säkerhet. Jag var på ett möte i Europaparlamentet som ligger precis intill en tunnelbanestation, Maelbeck, där en av bomberna sprängdes.

Ellen_Nygren_150_150-1

Ellen Nygren

Ellen Nygren skulle vara med på Europafackets stora styrelsemöte som skulle hållas i EESK-huset  – Europeiska ekonomiska och sociala kommitten – som ligger alldeles intill tunnelbanestationen. Innan dess var hon på ett förmöte i EU-parlamentet och det var då bomben i tunnelbanan Maelbeck briserade.

– Då märkte jag inte någonting alls, men nu är hela stan avspärrad, säger hon på vägen mot sitt hotell.

All EU-personal har fått rådet att antingen stanna hemma eller hålla sig inne på arbetsplatsen. Samma råd ger polisen till alla brysselbor. Hålla er inne, eller stanna på jobbet.  Några av delegaterna hade redan anlänt till byggnaden där Europafacket skulle hålla sitt möte.

Europafacket uppger att styrelsemötet nu är inställt. Några uppgifter om skadade eller döda delgater finns inte.

Bryssel är en arbetsplats för flera svenskar. De svenska facken – LO, TCO och Saco – har ett gemensamt Brysselkontor i den belgiska huvudstaden.

– Ingen av vår personal är skadade, säger Karla Wixe, chef för det fackliga Brysselkontoret.

– Jag har även varit i kontakta med våra nordiska motsvarigheter som uppger samma sak, fortsätter hon.