STOCKHOLM 20160316 Moderaternas Anna Kinberg Batra i talarstolen under onsdagens debatt i riksdagen om jobben. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Anna Kinberg Batra. Foto: Christine Olsson/TT

Det hårda ordet ”lögn” användes flitigt av Anna Kinberg Batra i onsdagens riksdagsdebatt om hur vi ska underlätta för nyanlända att få jobb.

Lögnen påstods vara statsminister Stefan Löfvens upprepade ord om att Alliansens krav på sänkta ingångslöner också sänker lönerna för de människor som har jobbat länge, åtminstone för dem i LO-yrken. Hade Kinberg Batra bemödat sig om att kontrollera fakta skulle hon stämt in i Löfvens beskrivning.

Sänkta ingångslöner påverkar direkt en stor del av dem som ligger på eller nära dagens ingångslöner. Ingen kan heller byta jobb utan att kännas vid den generella sänkning som Allianspartierna förespråkar. I branscher med hög omsättning av såväl företag som anställda fungerar därmed sänkta ingångslöner som en generell och omfattande sänkning av hela branschens löner.

I restaurangbranschen där personalomsättningen är så hög som nära hälften av alla anställda under ett år kommer det alltså inte att ta mer än något år innan sänkta ingångslöner har fått en nedpressande effekt på allas löner.

Kinberg Batras frustande om ”lögn” är ord mot bättre vetande. Eller en total ovilja att se verkligheten. Men lägre inkomstskikt har ju heller aldrig varit intressanta för Moderaterna.

Martin-K-webbledartopp