STOCKHOLM 20160316 Statsminister Stefan Lˆfven i talarstolen under onsdagens debatt i riksdagen om jobben. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Statsminister Stefan Löfven i talarstolen under onsdagens debatt i riksdagen om jobben. Foto: Christine Olsson/TT

– Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera statligt satta fattiglöner, slog statsminister Stefan Löfven fast i riksdagens jobbdebatt. Men oppositionen anklagade honom upprepade gånger för att ljuga om deras politik.

Vägen in på arbetsmarknaden var temat för debatten. Stefan Löfven sköt in sig på förslagen från de borgerliga om lägre ingångslöner för nyanlända.

– Ni får kalla det vad ni vill. Startjobb, ingångsjobb eller nystartsjobb, men det är samma argument vi hört i hundra år. Några ska tydligen ha lägre löner, sade han.

Centern och Folkpartiet kan tänka sig att staten reglerar ingångslönerna om parterna inte tar ansvar. Men Moderaterna vill inte ha den modellen utan har föreslagit att parterna kommer överens om enkla jobb kombinerad med utbildning och med lägre ingångslön.

– Statsministern är inte intresserad av reformer, han verkar mer intresserad av det politiska spelet och lögner, sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– En moderatledd regering kommer inte att sänka lönerna, men det behövs fler jobb att kunna gå till. Men det krävs ett politiskt ledarskap av ett helt annat slag än det Stefan Löfven visar upp, sade hon.

– Det är ett fattigdomsbevis att landets statsminister i en av de viktigaste debatter vi har måste ljuga. Det är ingen som föreslår sänkt lön, sade Liberalernas Jan Björklund.

Han var dock måttligt förtjust i att Kinberg Batra redan nu säger vad en Alliansregering inte ska göra.

– Det var en klok princip vi tidigare hade i Alliansen att inte ställa ultimatum, säger han till TT.

Centern gruppledare Anders W Jonsson efterlyste ett högre reformtempo för att förhindra ett växande utanförskap.

– Centerpartiet backar inte, vi tar tjuren vid hornen. Därför föreslår vi lägre arbetsgivaravgifter, fler lärlingar, fler rutavdrag och därför vi föreslår vi ingångsjobb. Och ja, om parterna inte tar sitt ansvar är vi också beredda att lagstifta, sade han.

Löfven kontrade med att de borgerliga inte förstår lönebildningen, att det inte går att isolera lönebildningen för en grupp utan att det påverkar andra grupper.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt varnade också för att det blir en press nedåt på lönerna för många kvinnodominerande låglöneyrken och att man skapar en ny generation fattigpensionärer.

– Nu är det invandrarna som ska vara murbräcka för sänkta löner, sade Sjöstedt.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kritiserade särlösningar för nyanlända och hävdade att många miljarder redan slösats bort på subventionerade jobb samtidigt som utanförskapet har växt.