pendeltag

Städbolaget ISS skjuter upp uppsägningarna av de ungefär 140 städarna på pendeltågen i Stockholm, i första hand till och med den 9 februari i år.

ISS sade upp städarna två dagar före julafton 2015, sedan det blivit känt att företaget inte får behålla städuppdraget när en ny entreprenör tar över pendeltågstrafiken i december 2016. ISS sköter i dag städningen som underentreprenör till Stockholmståg.

Uppsägningarna kom oväntat: Både de anställda och Seko hade räknat med att alla anställda skulle få följa med över till den nya arbetsgivaren. De ser bytet av entreprenör som så kallad verksamhetsövergång, och då säger lagen att de anställda får fortsätta hos den nya arbetsgivaren med bibehållna löner och anställningstider.

– Nu skjuter ISS upp uppsägningarna, i första hand till och med den 9 februari, säger P-O Fällman, ombudsman vid Seko, som företrädde facket vid en central förhandling om uppsägningarna på onsdagen.

– Därmed får vi tid att förhandla med den nya entreprenören och klara ut att det verkligen handlar om verksamhetsövergång.

Genom att avvakta med uppsägningarna tar ISS på sig en viss ekonomisk risk. Sju av städarna har så lång uppsägningstid som tolv månader, och skulle de inte få jobb hos den nya arbetsgivaren står ISS med övertalig personal när städuppdraget tar slut i december.

I juni i år kan ytterligare ett antal städare hos ISS komma att kvalificera sig för tolv månaders uppsägningstid, enligt P-O Fällman.

Efter en lång upphandlingsprocess bestämde landstinget i Stockholms län i början av december 2015 att MTR ska ta över pendeltågstrafiken från Stockholmståg. Beslutet har dock överklagats av SJ, som också lämnade ett anbud. Att det verkligen blir MTR som tar över är alltså inte helt säkert.

LÄS OCKSÅ:

Städare på pendeltåg uppsagda efter upphandling

Inga klara besked från MTR