Foto: Björn Lindgren/TT

Det kommer att bli bussförare som får utföra de omtalade id-kontrollerna på bussar mellan Danmark och Sverige. Sveriges bussföretag tycker att mycket är oklart, skriver Kommunalarbetaren.

Som Arbetet tidigare har berättat är Kommunal och branschorganisationen Sveriges bussföretag kritiska till att transportföretagen får ansvar för att utföra id-kontroller på personer som reser mellan Sverige och Danmark.

Före jul gick Swebus ut och sa att de kommer anlita externa vaktbolag, men nu står det klart att även bussförare kommer att få utföra kontroller, skriver Swebus i ett pressmeddelande.

Christel Grip, presschef på Swebus, säger till tidningen Kommunalarbetaren:

– De flesta känner ändå att det här kommer vi kunna lösa, men däremot finns det oro som handlar om det här bötesbeloppet på 50 000 kronor. Ingen vill vara den som orsakar en så stor bötesavgift för företaget, och det här är ju alldeles nytt för våra förare och lätt att göra fel

Kontrollerna kommer att ske i Köpenhamn och på Kastrup. Det rör sig om cirka 20 turer per dag. Swebus har beslutat att tills vidare inte fotografera några id-handlingar.

– Vi är rädda att våra resenärer upplever det som integritetskränkande, och det krävs ett ganska stort regelverk kring det. Men vi får se om polisen tycker att den dokumentation vi gör nu är tillräcklig, säger Christel Grip till Kommunalarbetaren.

Swebus kommer att bocka av på sina passagerarlistor att det har funnits en id-handling och vilken typ av id-handling det var. Nettbuss Express kommer att dokumentera likadant, men under den första dagen av id-kontroller i dag fotograferar de också id-handlingarna, enligt Kommunalarbetaren.

Om transportören bryter mot kravet på id-kontroll tvingas de betala böter på 50 000 kronor per resa.

LÄS OCKSÅ:

Kritiserade id-kontroller i gång

50 000 i avgift för missad kontroll

Kommunal: Belasta inte våra medlemmar med gränskontroller

Seko säger nej till id-kontroller