Foto: Tore Meek/TT

Sveriges Bussföretag och Kommunal tycker inte att deras medlemmar ska utföra de planerade gränskontrollerna. De tycker att kontrollerna även fortsättningsvis ska utföras av polisen och tullen.

Låt busschaufförerna vara ifred. Det är budskapet från Kommunal och Sveriges Bussföretag gällande regeringens planer på gränskontroller.

I ett pressmeddelande skriver de att det inte rimligt att transportören ska utföra polisiära uppgifter och dessutom stå för kostnader med risk för höga sanktionsavgifter.

De påpekar att bussförare varken har utbildning eller kunskap att avgöra vad som är en äkta eller falsk identitetshandling.

– Kommunal för ett långtgående arbete för att höja och förbättra arbetsmiljön för bussförarna. Att ålägga förarna arbetet med id-kontroller är ett kraftigt bakslag mot det arbetet. Den förhöjda stress som kontrollerna innebär genom risken för konfrontation med passagerare samt kravet på att trots allt hålla tidsschemat kommer ha mycket allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön, säger Per Holmström, förste vice ordförande Kommunal, i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ:

Seko säger nej till id-kontroller