Det är många kavajer och färgglada folkdräkter i Karolinska institutets Aula Medica denna måndagseftermiddag i Nobelveckan. 2015 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin ska hedras, innan den stora prisutdelningen på torsdag.

Gästerna mumsar snittar och minglar runt för att få en glimt av trion: Och där, nedanför trappan står de uppställda för fotostund: William Campbell och Satoshi Omura som får priset för sina upptäckter om hur man kan behandla infektioner orsakade av parasitmaskar.

Youyou Tus däremot, hon som upptäckt hur man kan minska lidandet i infektioner orsakade av malaria har lämnat mottagningen.

Satoshi Omura hälsar på minister Helene Hellemark Knutsson från utbildningsdepartementet. Foto: Liv Beckström

Satoshi Omura hälsar på minister Helene Hellemark Knutsson från utbildningsdepartementet. Foto: Liv Beckström

Det strålar om de båda herrarna, inte undra på. Vinsterna i förbättrad global hälsa är närmast omätbart stora, enligt Hans Forssberg från Nobelpristagaren som presenterade motiveringen och pristagarna vid en tidigare pressträff.

– Parasiter har varit ett stort problem för mänskligheten.

”Omätbart stora vinster”– sånt behövs i decembermörkret för att också orka ta in berättelser och fakta om svärtan inom och utanför oss. Så som den förmedlas av journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj, en av de 14 kvinnor som fått litteraturpriset sedan starten 1901.

Totalt har 40 kvinnor och 768 män uppmärksammats, tillsammans med ett 20-tal organisationer. Själv tvivlar hon på sin förmåga att göra gott, trots sin nyvunna status. Läs mer på kulturen.
Människan är människans bästa vän och värsta fiende.

Om detta får vi obehagliga påminnelser via klimatmötet, som avslutas under fredag den 11 december i Paris. Vinner vi kriget mot vår ovilja att tänka långsiktigt? Eller behövs det ett världsparlament med tvingande beslutsrätt för att nå resultat? Läs mer i Inblicks serie om klimatkaoset.

Satoshi Omura tackar särskilt sin farmor för att han kommit så långt i sin forskning. I SVT ser vi en bild på henne, en kvinna med beslutsam blick.

– Det viktigaste är att göra nytta, säger han som förklaring till sina drivkrafter. Alltså, inte ära, pengar, berömmelse – utan att hjälpa andra.

– Farmor skulle varit nöjd, lägger han till.

Nobelprispengarna är säkert välkomna. Men viljan att göra nytta för en bättre värld är så mycket viktigare än driften att tjäna pengar.

Reportaget om Rikshem med chockhöjda hyror, dåliga renoveringar och 118 miljoner som delats ut till fyra Rikshemdirektörer talar tyvärr ett annat språk. Läs mer om det här. Nobel belönar oegennyttan, Rikshem girigheten.