Liv-Beckstrom-topp

Ni pratar om en delad arbetsmarknad, hos oss finns den redan! Kommunals ordförande Annelie Nordström står på podiet i LO:s plenisal. Hon talar om det som händer när ”vi och dom” får fäste inne på arbetsplatserna:

Tillsammans med Per Jansson, Byggnads, Erik Georgi GS Hans Palmqvist från IF Metall och Ingela Edlund från LO-ledningen pratar hon om hur facket ska jobba vardagsnära mot främlingsfientlighet. Annelie menar att redan nu tittar grupper med säkra och osäkra villkor inom exempelvis äldreomsorgen snett på varann, otrygga ställs mot trygga, i stället för att kämpa tillsammans.

– Bland kommunalarna har 40 procent visstid medan de ”som sitter säkert” vanligen är 55-plussare, ofta gifta med en gubbe i ditt förbund, säger hon till Hans från IF Metall.
– Och arbetsgivaren är lika ofta kommunen, dvs politiker framhåller hon. Vi måste organisera fler, och se till att människor håller ihop på riktigt på arbetsplatserna!

I Kommunal Stockholm har närmare hälften rötter i ett annat land. Antirasismen är självklar, liksom för övriga LO-förbund

Inom ramen för LO:-kampanjen Alla kan göra något ryms allt från att fajtas mot fördomar i fikarummen till stora samarbeten i civilsamhället. Men, som Hans Palmqvist från IF Metall säger:
– Vi är trygga i konflikten mellan arbete och kapital och det är dit vi ska återvända!

Att värna kollektivavtalet och bekämpa lönedumpning, oavsett varifrån arbetskraften kommer är självklart för oss, fastslår Per Jansson. Arbetslösheten i Byggnads är två procent , det byggs överallt – vi behöver folk utifrån! Men till schyssta villkor!

Ingela Edlund är lite självkritisk när hon konstaterar att kampanjen i hög grad nått ”de redan frälsta”, och kanske inte fått den effekt LO hoppats på. Men jobbet fortsätter, liksom samarbeten med olika organisationer, förutom Expo, som är en självklar partner för flertalet förbund i LO. Kommunal ger dem nu ”en stor slant” och arbetar för flyktingar med ”tillsammansskap”, att vara ute i civilsamhället och jobba praktiskt, exempelvis fika och klädutdelning i Knivsta häromdagen.

Volontärarbete och facklig aktivism är en kombo, som också ger facket fördel när det är dags att organisera nyanlända som får jobb. Läs mer här om snabbspår till arbetsplatser som förhoppningsvis ger både gemenskap och schyssta villkor.

När vi blir främlingar för varandra på jobbet tjänar bara arbetsgivaren på det.