Såväl IF Metall som GS-facket stöder Kommunals krav på extra löneökningar för undersköterskor i den kommande avtalsrörelsen. Ytterst handlar det stödet om stridsåtgärder – precis som om en LO-samordning hade kommit till stånd.

Försöken till en LO-samordning inför avtalsrörelsen har spruckit. I sina kommentarer till det har IF Metall och GS-facket uttryckt sig ganska lika. De båda förbunden har understrukit att Kommunal har argumenterat väl för att undersköterskorna ska få löneökningar utöver den nivå som fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om – det som brukar kallas industrinormen eller ”märket”.
– Därför är vi öppna för att stödja Kommunals krav i den kommande avtalsrörelsen, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö i ett pressmeddelande.
– Trots de spruckna gemensamma förhandlingarna tänker IF  Metall stödja Kommunals krav på att undersköterskorna ska få mer i löneökningar, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till TT.

På Arbetets fråga om vad ”stödja” betyder – moraliskt stöd eller stöd även i handling – svarar Per-Olof Sjöö:
– Självklart kan det i slutändan handla om att Kommunal behöver stöd för en aktion som leder till ett avtal med en satsning på undersköterskorna. Det ligger i korten.

Så ert stöd är lika starkt som om en LO-samordning hade kommit till stånd?
– Så kan man uttrycka det, ja. Sedan är det inte på förhand bestämt hur stödet ska se ut. Först måste Kommunal begära stöd. Sedan måste vi se till situationen.
– Men det viktiga är att Kommunals krav är legitimt. Vi har haft en diskussion om vad värdediskriminering är, och de har lyft ut en grupp. Vi ställer upp på Kommunals beskrivning. Och det måste få som konsekvens att vi ställer upp hela vägen om det skulle behövas.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, har i många år efterlyst större precision i eventuella satsningar på kvinnors löner: ”Alla kvinnor i Kommunal och Handels kan inte vara felavlönade”.
– Nu har Kommunal gjort läxan. De har plockat ut en grupp – visserligen stor, undersköterskorna är en tredjedel av Kommunal – och vågat säga att de övriga två tredjedelarna inte ska få mer än industrinormen.
– Då är det trovärdigt. Därför stöder vi Kommunal. IF Metall menar allvar med att vi ska minska värdediskrimineringen.

Och vad betyder ”stöder”?
– Vi vill ogärna inleda en avtalsrörelse med att prata om strejk. Men vårt stöd innebär mer än ord. Har man en samordning så har man. Vårt stöd är helhjärtat.

Från IF Metall kan alltså Kommunal räkna med samma uppbackning som om LO-samordningen hade blivit av?
– Absolut. Vi har sagt till Kommunal efter att samordningen sprack: Lagt kort ligger. Vi är beredda att fullfölja vad vi sa innan.

LÄS OCKSÅ:

6F samordnar sig

De spräckte LO-samordningen

Ledare: Fatalt misslyckande för facklig solidaritet

Kommunal om LO-sprickan

Det blir ingen LO-samordning