– Fas 3 är modernt slavarbete, säger Monika Svensson. Foto: Henrik Witt

Efter fem år är Monika Svensson fri. För några veckor sedan fick hon veta att hon inte behövde söka ny fas 3-placering. En del i avvecklingen, tror hon själv. Men det är en avveckling hon har svårt att ta på allvar.

Arbete utan lön, slavliknande arbetsförhållanden, pseudoverksamheter och företag med miljonvinster framför ögonen. Monika Svensson har sett allt. Efter fem år som fas 3-are är det inte mycket hon höjer på ögonbrynen för.
– Det ska bli så otroligt skönt att slippa det här – äntligen kan jag koncentrera mig på jobbet, säger hon.

Monika arbetar deltid som tentavakt på Campus. Det har hon gjort under hela tiden hon varit inskriven i fas 3. Något som tidigare inte haft någon betydelse. Men när hon för några veckor sedan besökte Arbetsförmedlingen träffade hon en ny arbetsförmedlare.

– Hon sa: ”Hörrudu Monika, jag ser här att du jobbar en del. Jag tycker inte du behöver fortsätta i fas 3, berättar Monika Svensson, som fortfarande har svårt att tro att det är sant.
– Jag antar att det är en del av avvecklingen. Att låta oss gå, eller släppa oss fria. För det är vad fas 3 har varit – modernt slavarbete, säger hon.

Monika Svensson har varit hos tre olika fas 3–anordnare de senaste fem åren.
– Först var det Folkuniversitetet – där arbetade jag som SFI-lärare. Fast jag arbetade inte förstås, för jag fick ju ingen lön.
– Sen var jag hos Studiefrämjandet – där var det mer sysselsättning. Och nu sist har jag arbetat i en second hand-affär. Eller inte arbetat, men du förstår vad jag menar, säger hon.

Periodvis har Monika Svensson själv haft svårt att förstå vad hon gör. På vissa platser, som Folk­universitetet, har hon räknats som arbetskraft. Fast utan lön och rättigheter. På andra platser har hon bara flutit omkring med en känsla av meningslöshet. Hon kan inte säga vilket hon ogillat mest.
– Fas 3 känns som ett psykedeliskt experiment från 60-talet. En låtsasverksamhet, där vanliga regler inte gäller. Man är rättslös, säger hon.

Trots att Monika Svensson gläds åt att fas 3 ska avvecklas, har hon svårt att tro att det verkligen kommer att gå.
– Fantastiskt med riktiga löner och studier. Men jag har en känsla av att det är för sent. De här människorna är så färgade, så nedbrutna av fas 3, att det kommer vara svårt för dem att återgå till något riktigt.

– Åtgärderna borde ha satts in tidigare, innan folk blev långtidsarbetslösa – när de fortfarande hade en chans, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ

Knölig övergång från fas 3 till extratjänster

Anordnarbidraget – skattemiljarder med obefintlig insyn