I dag har Peab utfört skyddsarbete på Mall of Scandinavia. ”Vi hoppas att vi kan häva skyddsstoppet under dagen i dag”, säger Peabs informationschef Niclas Brantingson.

I eftermiddag går Peab och skyddsombuden en ny skyddsrond på jättebygget Mall of Scandinavia i Solna.

– Vi har vidtagit åtgärder i dag. Vår förhoppning är att vi ska kunna häva skyddsstoppet under dagen. Vår ambition är att arbetet ska fortgå precis som vanligt i morgon, säger Peabs informationschef Niclas Brantingson.

Han ifrågasätter inte skyddsstoppet, det andra sedan i november.

– Vi ser allvarligt på att vi har fått det här stoppet. Vi ska jobba ännu hårdare för en bra arbetsmiljö. Vi vill ha trygga och säkra arbetsplatser, oavsett hur stort eller litet projektet är, förklarar Niclas Brantingson.

Mall of Scandinavia är Peabs största projekt hittills.

– Det ställer höga krav på alla som arbetar där. Det är väldigt stora ytor och mycket material som ska in på ytorna. Det är ingen ursäkt, men ändå en förklaring till att det här är mer komplicerat än andra projekt.

Skyddsstoppet beror på att utgångar blockerades av byggmaterial samt dålig belysning och dålig skyltning till några utgångar.

– Det finns en huvudansvarig för arbetsmiljön. Han har ett tiotal personer under sig. Vi har haft samtal med de arbetsmiljöansvariga och försöker få klarhet i vad som brustit. Förmodligen beror det på den mänskliga faktorn.

Runt 900 personer arbetar på bygget. Enligt Peab berördes bara 250 av dem av skyddsstoppet.  Enligt Nils Thorsell, regionalt skyddsombud på Elettan, stoppades arbetet i sju av åtta block.

Enligt honom hade Peab starka invändningar mot skyddsstoppet.

– Det var åtminstone vad jag hörde i morse. Nu har det varit ett nytt möte mellan Peab och de lokala skyddsombuden. Nu går de en ny skyddsrond. Resultatet av den avgör om arbetet kommer i gång i morgon eller inte, förklarar han.

• Jättebygget står stilla igen

Bygget kostar 5,8 miljarder

Fastighetsbolaget Uniball Rodamco, storägare av köpcentrum i Europas huvudstäder, investerar 5,8 miljarder i Mall of Scandinavia. Det ska bli Nordens största köpcentrum på en bra bit över 100 000 kvadratmeter. Enligt tidtabellen ska Mall of Scandinavia öppna i slutet av september. Köpcentrumet byggs i anslutning till Friends arena.