Föra andra gången på ett knappt halvår står jättebygget Mall of Scandinavia i Solna, som ska bli Nordens största köpcentrum, stilla. Ungefär 900 elektriker, målare och byggnadsarbetare berörs.

I går lade skyddsombuden ett skyddsstopp. Det utvidgades i dag på morgonen. Orsaken är bristfälliga utrymningsvägar.

– Peab hade en vecka på sig att rätta till bristerna. I går gick vi en ny skyddsrond och såg att inget var gjort. Vi lade ett skyddsstopp i dag på morgonen. Då hade inget åtgärdats. Vi gick en större skyddsrond och upptäckte fler brister. Följden blev att vi utökade skyddsstoppet från klockan 08.30 i morse, berättar Nikola Thimgren, lokalt skyddsombud för elektrikerna på Goodtech.

Bygget är så stort att det är indelat i åtta block. Det ursprungliga skyddsstoppet gällde tre våningsplan i tre block. Det utökades till sju av åtta block i dag på morgonen.

Det nya köpcentrumet byggs i anslutning till Friends arena. Peab är huvudentreprenör. Bygget är ett av företagets största hittills.

I dag på förmiddagen ska Peab inspektera arbetsplatsen. Innan dess vill informationschefen Niclas Brantingson inte ge några kommentarer.

Vid lunchtid i dag cirkulerade olika rykten. Enligt ett rykte ska arbetet ha fortsatt i ett av blocken trots skyddsstoppet. Enligt ett annat har Peab stängt hela arbetsplatsen, även det block där arbetet inte är stoppat.

Däremot hade Peab inte begärt att Arbetsmiljöverket ska pröva skyddsstoppet.

Bristerna verkar inte särskilt svåra att rätta till. Stoppet beror på blockerade utrymningsvägar, dålig belysning och dålig skyltning.

– Peab hade en vecka på sig att rätta till detta. Jag förstår inte att de inte har gjort det. Det är nonchalans, tycker Nikola Thimgren.

Nils Thorsell är regionalt skyddsombud på Elettan.

– Peab skiter i arbetsmiljön. En enda gubbe arbetar med arbetsmiljöfrågorna. Det skulle kanske behövas tio, bedömer han.

Det här är andra gången inom loppet av några dagar som ett storbygge stoppas i Stockholm. I torsdags gällde ett köpcentrum, Gallerian. Orsaken var asbest.

Nu har arbetsplatsen riggats för rivning av asbest. Därmed hävde Elektrikerförbundet stoppet i morse. Redan i går hade stoppet upphävts till stora delar.