Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lovar kraftiga åtgärder i vårbudgeten för att få unga i arbete. I veckan avslutar hon sin tre månader långa Sverigeturné där hon träffat lokalpolitiker och diskuterat ungdomsarbetslösheten.

Senaste uppgifterna från en LO-rapport visar att 117 000 unga varken studerar eller arbetar.

BENGT SANDBERG– Vart man än vänder sig ser man dessa ungdomar. Varje dag som går då en ung person tappar framtidstron är en katastrof, säger Bengt Sandberg, ordförande i LO-distriktet i Stockholms län.

Han menar att regeringen måste sätta ned foten i frågan.

– Nu görs ingenting. 90-dagarsgarantin var ett vallöfte och nu måste det levereras!

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser allvarligt på problemet med ökat utanförskap bland unga.

ylvajohanssonpuff4010– Det är alarmerande och väldigt allvarligt för Sverige. Vi måste se till att rusta ungdomar med rätt kompetens. I dag är det brist på arbetskraft inom många yrken, säger hon.

Vallöftet om 90-dagarsgaranti, det vill säga att unga under 25 år ska erbjudas praktikplats, utbildning eller arbete inom 90 dagar, hoppas hon blir verklighet med vårbudgeten. Men det krävs ekonomiska resurser för att få bukt med den skenande ungdomsarbetslösheten.

– Det krävs krafttag, men vi får återkomma i vårbudgeten med konkreta åtgärder. Utbildning är en viktig del av vägen till arbete och regeringen vill ge elever på gymnasieskolans yrkesprogram högskolebehörighet.

Sedan i november har Ylva Johansson rest riket runt och träffat företrädare från fler än 200 kommuner. Tillsammans har de diskuterat ungdomsarbetslösheten.

– Mötena har varit otroligt givande. Jag hoppas att jag har lyckats inspirera dem jag mött, och jag har fått kunskap om hur vi bäst utformar trainee- och praktikplatser.

 

Läs också: