Hemma i sovrummet har Jonas El Marghichi nått Europaeliten i spelet League of Legends. Men ett jobb som elektriker har varit svårare att uppnå. Foto: Jonas Ekströmer

 

Närmare 120 000 unga i Sverige varken pluggar eller arbetar. Jonas El Marghichi, 19, är en av dessa. I juni fjol tog han studenten från elektrikerprogrammet. Sedan dess har han varit arbetssökande.

I dag började dagen ”tidigt” för Jonas El Marghichi. Strax efter klockan 13 steg han upp ur sängen och gjorde sig i ordning. Andra dagar kan det dröja till klockan slår fem innan han är uppe på benen. arbloshetgul

– Dagens utmaning är att välja om jag ska äta frukost eller lunch när jag vaknat, skrattar han.

Men bakom skrattet döljer sig frustrationen.

I somras gick Jonas El Marghichi ut elektrikerprogrammet från S:t Eriks gymnasium i Stockholm. Nu, åtta månader senare, har arbetslösheten gjort att han har börjat vända på dygnet.

– När man inte har något mål med att gå upp är det lätt att sitta kvar vid datorn på nätterna, säger han vid köksbordet.

I dag föll valet på frukost. Två rostade bröd med smör och skinka. Utanför fönstret hörs grävmaskiner som färdigställer ett nytt bostadshus. I lägenheten är det tyst.

Ett trettiotal jobbansökningar har Jonas El Marghichi hunnit med sedan i somras. Han har fått komma på några intervjuer, men det finns två hinder: Dels har han ännu inte tagit körkort, dels finns en åldersdiskriminering, anser han.

– Om en månad skriver jag både teoriprov och kör upp. Efter det hoppas jag att det blir enklare. Men jag märker också att företagen helst anställer folk med erfarenhet. När jag gjorde praktik på utbildningen insåg jag att det är en tuff bransch.

Många av Jonas El Marghichis gamla klasskompisar är också utan arbete. Flera som inte fått jobb som elektriker arbetar numera på kafé eller i matbutik. Själv blir han inringd på Hemköp någon gång i månaden. Andra extraslantar har han lyckats samla ihop genom sitt spelande.

Jonas El Marghichi visar in till sovrummet som han delar med sin ett år äldre bror och sin lillebror som är tio år. Det är här vid ett litet bord i hörnet av rummet han tillbringar nätterna.

I dag tillhör han toppspelarna i Europa i spelet League of Legends. Vissa nätter streamas han via en engelsk sida. Spelintresserade betalar för att se honom live. Persiennerna är neddragna. Under vintern har det inte blivit mycket uteliv för Jonas El Marghich.

– Det är mörkt när jag går och lägger mig och mörkt när jag går upp. Jag gillar egentligen inte att jag vänder på dygnet.

Nu är han inskriven på Arbetsförmedlingen och han hoppas få ytterligare hjälp i sitt jobbsökande.

– Det är lätt att lägga skulden på Arbetsförmedlingen, men det är ungdomarnas ansvar att skaffa jobb. Lyckas jag inte få ett jobb innan sommaren börjar jag nog plugga.

Jonas El Marghichi har ingen högskolebehörighet då detta inte ingår obligatoriskt i yrkesprogrammen. Han måste därför börja med att läsa in bland annat matematik från gymnasiet.

– Det värsta man kan göra är att börja ifrågasätta sig själv och sitt liv. Jag försöker ändå vara positiv, säger han och ler ännu en gång.

 

Läs också:

Så vill LO tackla ungdomsarbetslösheten

Drygt 117 000 ­ungdomar mellan 16 och 25 år saknade år 2012 både arbete och studieplats. Det är de färskaste siffrorna, som LO presenterar i en ny rapport.

För att komma till rätta med problemet och hjälpa ungdomarna att etablera sig på arbetsmarknaden föreslår LO:

• 90-dagarsgarantin: att ingen under 25 år ska vara utan jobb, studier eller praktik mer än 90 dagar.

• Tidigare satsning­ar i skola och för­skola.

• Obligatorisk ­gymnasieskola.

• Stärkt studie- och yrkesvägledning, för att hjälpa unga göra informerade yrkesval.

• Utbyggd vuxen­utbildning, fler platser på Komvux och Yrkesvux måste permanentas.