Anders Ferbe är glad över decemberuppgörelsen. Foto: Anders Wiklund

Anders Ferbe är glad över decemberuppgörelsen. Foto: Anders Wiklund

Det är bra att det politiska dödläget bryts. Det anser flera av LO-förbunden som välkomnar beslutet om att extravalet i mars inte blir av.
– Det är bra för Sverige, industrin och industriarbetarna, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i en kommentar. 

Snart efter regeringen och alliansens gemensamma beslut om att ställa in valet i mars flödade kommentarerna. Från LO-förbunden kommer glada tillrop efter helgens så kallade Decemberöverenskommelse.

Annelie Nordström

Annelie Nordström

–  Nu blir det möjligt för regeringen att genomföra de förbättringar som presenterades i höstens budget: 5000 fler undersköterskor i äldreomsorgen, höjt tak i a-kassan, flera utredningar om hur välfärden ska styras och finaniseras i framtiden så att det gynnar kvaliteten i verksamheten. Det är några av reformerna som vi vet har stor betydelse för medlemmarna i Kommunal, säger Annelie Nordström.

Handels kommenterar att överenskommelsen skapar den stabilitet som Sverige behöver och möjligheter för regeringen att bedriva en effektiv löntagarinriktad politik. ”Nu kan viktiga förbättringar ske, som en höjning av taket i a-kassan, stopp av utförsäkringar i sjukförsäkringen och välfärden kommer att förbättras”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Att det till slut kom en uppgörelse över blockgränserna är en stor framgång för statsministern, menar Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall:
– Hans resoluta besked om extra val när de borgerliga och SD fällde regeringens budget tvingade till slut de borgerliga att söka samförstånd för Sveriges bästa istället för politiskt kaos, skriver Ferbe i en kommentar.

Markus Pettersson

Markus Pettersson

Även Transport var nöjda med beslutet.

–  Vi ser nu fram emot en mandatperiod med arbetarvänlig politik. Vi har stora förväntningar på att regeringen driver igenom sina vallöften, inte minst i åkeri- och taxibranschen men också när det gäller offentliga upphandlingar och arbetsmiljö. Det går inte att överskatta vikten av att kraftfulla åtgärder nu vidtas för våra medlemmars kaotiska situation i dessa branscher, säger Transports förbundssekreterare Markus Pettersson i en kommentar.

Också Hotell- och restaurangfacket beskrev överenskommelsen med positiva ord på sin Facebook-sida.

”För oss som jobbar i besöksnäringen var det nödvändigt och viktigt. Nu finns det en möjlighet för en politik som är bra för arbetare och som ger förutsättning för fler jobb. Nu kommer regeringen att kunna lägga fram nya förslag om en förbättrad a-kassa.”

Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerförbundet, menar liksom sina kolleger att ett nyval inte hade löst det parlamentariska läget.

– Nu kommer en ordning som gör att en minoritetsregering kan regera. Det ska inte vara så att Sverigedemokraterna – vars politik 87 procent av folket inte delar – via utpressning i vågmästarposition ska dominera media- och riksdagsdebatt, säger han.

 

LÄS OCKSÅ

• Inget extraval i mars