Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, statsminister Stefan Löfven, Moderaternas Anna Kinberg Batra, Centerpartiledaren Annie Lööf, Folkpartiledaren Jan Björklund och Kristdemokratledaren Göran Hägglund vid lördagens pressträff i Riksdagen i Stockholm gällande extravalet. Foto: Henrik Montgomery

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, statsminister Stefan Löfven, Moderaternas Anna Kinberg Batra, Centerpartiledaren Annie Lööf, Folkpartiledaren Jan Björklund och Kristdemokratledaren Göran Hägglund vid lördagens pressträff i Riksdagen i Stockholm gällande extravalet. Foto: Henrik Montgomery

Det blir inget extraval i vår. Genom en uppgörelse mellan Allianspartierna och minoritetsregeringen har statsminister Stefan Löfvén beslutat att ställa in extravalet. På en presskonferens på annandagen presenterades ”Decemberöverenskommelsen”.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte med i uppgörelsen.

– Vi har nu förutsättningar för att en minoritetsregering att kunna fungera och dessutom flera olika samarbetsområden, som vi ska jobba vidare med, sade statsminister Stefan Löfven under presskonferensen och fortsatte:

– Vi tar ansvar för att Sverige ska kunna regeras och sätter vårt lands framtid främst.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är också nöjd med uppgörelsen.

– Det här är viktigt för jobben och tillväxten i landet, säger han till Arbetet.

– Man kan säga att det är tre månader för sent. Den oförsonliga tonen i debatten har gjort att investerare och andra börjat undra över vad vi håller på med och dra öronen åt sig, fortsätter han

Beslutet om extraval togs i samband med att regeringen fick sin budget nedröstad i riksdagen, sedan Sverigedemokraterna röstat på Alliansens budget.

Decemberöverenskommelsen innebär att minoritetsregeringen med S och MP kommer att kunna fortsätta regera med stöd från Allianspartierna.

Uppgörelsen sträcker sig över nästa mandatperiod och ska garantera att en minoritetsregering ska kunna fungera. Minoritetsregeringar ska kunna få igenom sin budget, utbrytningar i budgeten ska inte vara möjliga och Stefan Löfven sade sig vara beredd att släppa fram en moderat statsministerkandidat om nästa val ger den förutsättningen.

Dessutom pekas tre politiska områden ut för fortsatta samarbeten och samtal; försvarfrågorna, pensionerna och energi.

– Att regeringens budget inte ska kunna fällas innebär till exempel att när man i vårbudgeten lägger fram förslag om höjd a-kassa, kommer det också att kunna genomföras, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tycker också att uppgörelsen tre dagar före utlysande av extraval, visar att statsminister Löfvens förhandlingsteknik fungerat.

– En hård taktik, men han har också varit pragmatisk, när Allianspartierna in i det längsta hårdnackat vägrat samtala, trots flera inbjudningar till förhandlingar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Samtidigt vill han ge Allianspartierna lite beröm:

– Att göra upp så här, bara dagar före beslut om extraval, kräver mod av partiledarna, säger han.