Obalana blev bland annat kal­lad för Koko Stupid och Mogadishu på jobbet. Att AD friade arbetsgivaren från ansvar har förstört hans liv, säger han själv.

– Jag tror inte på Sverige längre. Den som inte är född här och kämpar mot någon som är det kommer alltid att ha fel. För enligt det svenska juridiska systemet står vissa över lagen. Lagar och regler ser olika ut beroende på om du är född här eller inte, säger Obalana, den svetsare som alltså enligt AD inte blev trakasserad eller diskriminerad.

För enligt honom själv påtalade han för arbetsledaren vid minst fyra tillfällen att kollegerna kallade honom Koko Stupid och Mogadishu. Han berättar att han, till skillnad från de andra, bara får gå på toa under raster. Och att kollegerna vid flera tillfällen kastar hans matlåda i soporna.

Enligt Obalana är arbetsledarens svar ”det är väl inte så farligt”.

Han blir omplacerad, får måla, städa, ibland bara sitta, i stället för att svetsa.

Han blir sjuk, långtidssjukskriven, säger till slut upp sig. Men vill driva sitt fall.

Obalana säger i dag att han blev överraskad över domen. Trots att han hade anat redan under vittnesförhören hur det skulle sluta.

– Domstolen var inte intresserad av vad jag hade att säga. Eller att jag bandat samtal med chefen där de säger att de vill bli av med mig. Men vi tyckte ändå att vi hade ett så tydligt fall. När domen kom tappade jag hoppet.

Obalana hade fram tills det här hände jobbat varje dag. Han har två barn att försörja. Men sedan domstolen friade hans före detta arbetsgivare går han utan jobb. Han säger att han fortfarande tänker på jobbet och domen varje dag. Han har varit sjukskriven för depression. Under tre års tid kunde han inte sova.

– Det här förstörde mig. De förstörde mitt yrkesliv. Man vänder sig till staten för att få en rättvis utredning. Men vad är det vi lär våra barn? Att ren rasism lönar sig?

FOTNOT: Obalana heter egentligen något annat.

Läs mer: För ett år sedan berättade Arbetet mer utförligt om det som hände: ”De tog en del av livet”

Läs också: