LO-Tidningen skrev om Aziz Mettou 2012.

1) Staten blåstes på lönebidraget

LO-Tidningen/Arbetet har tidigare berättat om Aziz Mettou, som fick hoppa ut genom ett fönster på andra våningen för att fly undan ägaren och en anställd på restaurangen i Visby, där han var anställd. Det slutade i Arbetsdomstolen. Han vann och tilldömdes 100 000 kronor i skadestånd.

Men Arbetsförmedlingen blev blåst på 106 680 kronor i lönebidrag. Aziz Mettou hade knappt fått någon lön. Därmed vill Arbetsförmedlingen ha tillbaka pengarna som betalats ut i lönebidrag och stämde restaurangbolaget vid Gotlands tingsrätt.

Strax innan målet skulle upp i rätten gick restaurangbolaget i konkurs – och Arbetsförmedlingen drog tillbaka stämningen. Andra fordringsägare stod före i kön.

– Vi driver in så långt vi kan, men i det här fallet skulle vi inte få ut några pengar. Då tog vi tillbaka anspråket för att undvika en onödig process, säger Johan Hultgren, verksjurist på Arbetsförmedlingen.

Aziz Mettou fick jobb på krogen i Visby 2011. Månadslönen skulle vara 17 500 kronor. Arbetsgivaren fick 890 kronor per dag i lönebidrag. Aziz fick knappt ut någon lön alls. Efter ett drygt halvår gick han till facket.

Resten av historien är väl känd. Chefen och en anställd bröt sig in hos Aziz Mettou. Han räddade sig genom att hoppa ut genom fönstret och flyttade från Gotland. Sedan började det rättsliga efterspelet.

 

anders

2) Anders blåstes på a-kassa

Om tre månader tar bidraget slut. Efter två år som vaktmästare blir han ersatt av någon annan med ett nytt, fräscht bidrag i bagaget.

En man i Västsverige, låt oss kalla honom Anders, berättar sin historia. Det värsta är att han har fel bidrag. Det betyder att han inte får någon a-kassa. Därmed ska han tillbaka till fas 3.

Och till socialbyrån. I fas 3 får han knappt 5 000 kronor i månaden. Nu tjänar han 20 000 kronor, 14 500 efter skatt.

– På socialen blir det först en karensmånad utan pengar. Sedan får jag mindre pengar eftersom jag har haft jobb. ”Du skulle ha sparat”, säger de och kollar mitt bankkonto tre månader bakåt i tiden.

Ingen talade om för honom att särskilt anställningsstöd inte ger grund för a-kassa. Det påverkar inte avgiften. Alfakassan höjde från 179 till 297 kronor när han fick jobb.

Det finns en massa olika bidrag till löner med olika regler. Även arbetsförmedlare har svårt att hålla reda på dem.
För arbetslösa betyder rätt bidrag rätt till a-kassa efteråt och 300 dagar som vanlig arbetslös utan fas 3-placering. Det gäller exempelvis nystartsjobb.

Anders har särskilt anställningsstöd, som tar slut efter två år. Efter det kan han få nystartsjobb i flera år till. Men då blir bidraget till arbetsgivaren bara knappt halva lönen i stället för drygt 70 procent. Så nu väntar han på att bli utbytt mot någon med större bidrag i bagaget.

3) Märkligt välbetalda nystartsjobb

Lönerna för jobb med bidrag är än lägre än andra löner, enligt Statskontoret. Undantaget är nystartsjobb – det enda bidraget utan lönetak.

• 26 000 personer med nystarts­jobb tjänade mer än 50 000 kronor i månaden mellan 2011 och 2013.

• 1 000 tjänade mer än 100 000 kronor, enligt utredningen om felaktiga utbetalningar.

• 63 procent av nystartsjobben tränger undan andra jobb, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) för ett par år sedan. Det betyder att om 100 personer får nystartsjobb så blir 63 andra arbetslösa. Numera lutar IFAU-professorn Anders Forslund åt att siffran kanske ligger närmare 100 procent.

• I den budget som regeringen presenterade i går ändrades reglerna för nystartsjobb: Endast löner upp till 22 000 kronor kan få bidrag.

 

LÄS OCKSÅ
• Bidragsjobben dumpar hela branscher
• Lönebidraget ingen hjälp på vägen för Monica
• AF samordnar mot bluffmakarna i bidragsjobbsträsket