Sorg och solsken. Två världar. Det be­skriver vi i Arbetet den här veckan.

Bulgarien – där regler är satta ur spel. Svart ekonomi och fattigdom härskar.

Sverige – där arbetsmarknaden regleras och starka fackförbund kan förhandla fram retroaktiva ersättningar för felaktiga löner till sina medlemmar.

Sandra Lund har träffat fyrabarnsmamman Olga, som tillbringat sommaren i Sveriges bärskogar och återvänt hem till Bulgarien utan pengar men med en rejäl skuld – som hon har små chanser att klara av.

Olgas familj är romer och i deras hemland lever romerna (precis som i resten av Euro­pa) under förfärliga förhållanden.

Fakta om orättvisorna radas upp: sjukdomar, arbetslöshet, spädbarnsdödlighet, dålig skolgång. Till slut tar den förtvivlade vanmakten över och man orkar inte ta in mer.

För bara tio år sedan hade Olga ett fabriksjobb och kunde försörja sig och sin familj. Nu säljer hon skräp på vintern och hoppas på de svenska bären på sommaren.

Läs hela vår serie om bärplockarna på arbetet.se. Vi har träffat dem i skogen, följt pengarna och hälsat på plockarna i deras bulgariska hemstad.

Solskenet då?

Bemanningsavtalet fungerar. Åtminstone när fackförbunden i väst tar till förhandlingsvapnet. Företagen har dålig koll på vilka löner som faktiskt ska betalas ut. Stora retroaktiva summor förhandlas fram.

Mats Pejer skriver om Robert Arslan som fick hjälp av IF Metall. 45 000 kronor hade han rätt att kräva av sin arbetsgivare. Robert blev så glad över hjälpen att han bums engagerade sig fackligt.

Lösningarna finns – efter mycket arbete och en del krångel.

Männen med de enkla lösningarna – tänker jag när jag läser Charlotta Kåks Röshammars intervju med Sverigedemokraten Erik Hellsborn.

Det är slående hur svartvitt det partiets företrädare beskriver världen. Och i princip alla problem löses snabbt med en enda åtgärd – stopp för invandringen.